”Rasism bakom Anoto-vd:ns avgång”

Anotos avgående vd Joonhee Won har under en längre tid blivit utsatt för rasistiska tillmälen från besvikna aktieägare och det är den främsta anledningen till varför han har sagt upp sig från vd-posten i teknikbolaget.
”Rasism bakom Anoto-vd:ns avgång” - jorgen-durban-700_binary_6983688.jpg

Det säger Anotos styrelseordförande Jörgen Durban till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen efter att det på morgonen blivit känt att Joonhee Won önskar lämna sin befattning.

Jörgen Durban säger att han inte är överraskad eftersom han och Joonhee Won under “ganska lång tid” haft diskussioner om saken och att Joonhee Won i dessa diskussioner framfört att han vill lämna vd-posten.

“Joonhee är inte svensk, han är ju korean, och han har fått utså ganska mycket från aktieägare som jag tror har med att han inte är svensk att göra”, säger Jörgen Durban.

Vad är det han har fått utstå?

“Rasism, för att vara helt ärlig. Den svenska aktiemarknaden verkar inte vara förlåtande mot utländska vd:ar”, säger Jörgen Durban som berättar att de rasistiska tillmälena har framförts exempelvis på telefon och via mejl.

Anotos utveckling på börsen kan sedan många, många år sammanfattas med emissioner och nedåtgående aktiekurs, så även sedan slutet av 2016 då Joonhee Won blev ordinarie vd.

“Det är inte Joonhees fel. Tvärtom. Han är räddat det här bolaget. Utan Joonhee så hade inte Anoto funnits idag. Han har också skapat vår utbildningslösning KAIT som vi har i ett särskilt dotterbolag. KAIT kommer att bli en mycket stor framgång, det är jag säker på”, säger Jörgen Durban apropå att aktien har fallit under de senaste åren.

Anoto, som länge förknippades med digitala läspennor men som har skiftat inriktning flera gånger, har cirka 16.500 aktieägare. Enligt Anotos styrelseordförande finns det väldigt många mycket besvikna personer i den skaran.

“Besvikelsen har ackumulerats genom årens lopp och blir bara större och större. Och sedan har den projicerats i alldeles för stor utsträckning, och på ett orättvist sätt, på Joonhee”, resonerar Jörgen Durban som har varit bolagets styrelseordförande sedan 2010.

I den här besvikelsen, kan det finnas ett inslag av att Joonhee Won flera gånger har lovat för mycket och sedan inte levererat i enlighet med löftena?

“Ja, det kan det göra förstås. Men jag tror att allt han har sagt kommer att visa sig vara riktigt. Sedan är det så, som vi alla vet, att det tar lite längre tid än vad man först tror”, svarar Jörgen Durban.

Joonhee Won kommer att sitta kvar i Anotos styrelse och så fort Anoto har hittat en vd-ersättare kommer Joonhee Won, enligt vad Jörgen Durban uppger, att lägga all sin tid i dotterbolaget Knowledge AI som har hand om utbildningsplattformen KAIT.

“KAIT är rätt ställe för Joonhee att vara på. Den största potentialen för Anoto finns i KAIT och det är där han gör störst nytta”, säger Jörgen Durban som hoppas att namnet på en ny vd för Anoto kan offentliggöras “snart”.

Tidigare i veckan meddelande Anoto att ett förslag inför en förestående bolagsstämma av vissa anledningar har dragits tillbaka. Kortfattat handlade förslaget om att ett lån till Knowledge AI skulle kunna konverteras till stamaktier i samma bolag. Bland personerna som lånat ut pengar till Knowledge AI finns Joonhee Won. Dessa lån kan alltså nu inte konverteras till aktier och Jörgen Durban vittnar om att Joonhee Won blev besviken över detta, men säger samtidigt att det indragna förslaget inte har något med hans avgångsbeslut att göra.

Joonhee Won äger tillsammans med närstående drygt 3 miljoner aktier i Anoto, eller cirka 2 procent, enligt uppgifter från styrelseordförande som själv äger drygt 0,9 miljoner aktier

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.