Raysearch tar kund av amerikansk jätte

Den svenska mjukvaruutvecklaren Raysearch Laboratories fick på onsdagen en strategisk order från ett amerikanskt sjukhus. Därmed slår bolaget den amerikanska jätten Varian Medical på fingrarna.
Raysearch tar kund av amerikansk jätte - johan-lof-affarsvarlden-700_binary_6868419.png

I ett pressmeddelande på onsdagen berättade svenska Raysearch att bolaget gjort en första försäljning av en helt ny produkt, ett informationshanteringssystem för cancerpatienter. Raysearch, som mest gjort sig känd som leverantör av datorprogram som styr linjäracceleratorer, så kallade strålkanoner, som används för att bekämpa cancer, har ställt stora förhoppningar på den nya produkten.

Beställare av det första systemet är cancersjukhuset Anderson Regional Cancer Center (ARCC) i Meridian i den amerikanska delstaten Mississippi.

Enligt vd vid Raysearch, Johan Löf, tar bolaget ordern i kamp med de ledande systemen från branschens jättar där de två största aktörerna är branschettan Varian Medical Systems och branschtvåan, svenska Elekta. Båda bolagen har liknande informationshanteringssystem.

Scott Anderson, strålningsonkolog och medicinsk direktör vid ARCC säger i pressmeddelandet om sin klinik att:

”Vi befinner oss vid ett vägskäl där vi måste välja mellan att hålla fast vid det nuvarande systemet som fungerar nöjaktigt eller att satsa på det som kommer.”

Det nuvarande systemet, som alltså nu kastas ut, är enligt Johan Löf levererat av amerikanska Varian.

Något pris för affären uppges inte. Orsaken är att den nya produkten säljs tillsammans med dosoptimeringsprogrammet Raystation:

– Vi kan inte ange exakt pris för denna affär. Det är en relativt liten klinik med tre linjäracceleratorer. De köpte både Raystation och Raycare och det totala ordervärdet var cirka 1,7 miljoner dollar, (cirka 14 miljoner kronor), säger Johan Löf till Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets