Razzia mot Commerzbanks kontor i Frankfurt

Tyska Commerzbanks kontor i Frankfurt genomsöktes under tisdagen. Banken misstänks för inblandning i en skattebrottshärva med illegal aktiehandel, så kallad cum-ex, en härva där flera aktörer i den tyska finansbranschen är del av utredningen, skriver Handelsblatt.

På uppdrag av åklagarkammaren i Köln genomfördes razzian hos Commerzbank, i likhet med vad som tidigare har skett hos Deutsche Bank, Deutsche Börses dotterbolag Clearstream, franska Société Générale samt amerikanska Blackrock och Bank of New York Mellon, i den omfattande cum-ex-härvan.

”I likhet med tidigare kan vi inte ge några uttalanden om en pågående utredning, men vi samarbetar naturligtvis fullt ut då det är av högsta intresse att saken reder ut sig så fort som möjligt”, uppgav banken i ett uttalande för den tyska affärstidningen.

Utredningen initierades 2013 och saken fick offentlig spridning under oktober 2018 då ett journalistnätverk avslöjade att Europas statskassor svindlats på astronomiska belopp i en härva som också inkluderade svenska finansaktörer. Commerzbank har redan tidigare varit föremål för en razzia i ärendet, i november 2017.

Så kallad cum (latin: med) ex (latin: utan) är en illegal form av aktieaffärer genom utlåning av aktier för att komma åt en skatteåterbetalning, trots att ägaren aldrig fått någon utdelning och än mindre betalat skatt på den.

Då den verklige ägaren får utdelning som han kan göra avdrag på innebär det att samma aktie kan ge skattemässig förmån två gånger. I realiteten svindlas statskassan.

Förfarandet är olagligt. Den tillika kontroversiella närliggande metoden cum-cum var laglig innan en revision av tysk skattelagstiftning 2016.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.