Red Valör: Litet frispråkighet rensar luften

Stämmosäsongen har för Valör samma ominösa innebörd somlövsprickningen för en pollenallergiker. Det är mer skit iluften än man tål, helt enkelt.Skäll inte på Lars Thunell! Bråka inte med Peter Wallenberg.Njut i stället av att lyssna till personliga uttalanden som fören gångs skull inte är regisserade.

I bekantskapskretsen beskrivs Valör allmänt som en man med stortolerans för mänskliga brister. Någon har lanserat teorin atttoleransen har med glashus att göra.

Men förmågan till överseende har gränser, varav en går straxsöder om politiskt korrekta uttalanden.

Kalla det gärna journalistisk yrkesskada, men när företagsledareefter företagsledare i press, årsredovisningar ochkvällsteveintervjuer formligen vomerar plattityder, konstrueradeav hårt arbetande proffsretoriker enkom för att kunna passeraöverallt, slinka in i de mest befästa sinnen, då närmar vi ossdet skalden kallar gränsen för vad jag pallar, då lägger jag enpizza och går ut. Stämmosäsongen har för Valör samma ominösainnebörd som lövsprickningen för en pollenallergiker. Det är merskit i luften än man tål, helt enkelt.

Så kommer herrar Wallenberg, Peter och Thunell, Lars H ochrensar upp. Inte så mycket. Men även ett litet blåsväder kanmildra symptomen.

WALLENBERG UTTALADE SIG – OFÖRSIKTIGT NOG TILL ENExpressenreporter – i svepande ordalag om den tvivelaktigaincitamentsstrukturen i det svenskaarbetslöshetsförsäkringssystemet. Man kan säga mycket om denstrukturen. Tyvärr hann inte Wallenberg så långt. Men liv blevdet alltnog i luckan. Nästa inslag i debatten var förstås deobligatoriska ojarna som begick den vederbörliga ojningen överdet inkorrekta i den gamle mogulens uttalanden. Och därefterhackade det Investorska dementimaskineriet i gång. Några dagarsenare fick ojarna nya utmaningar i form av Lars Thunellsuttalanden om mellanchefer. Mellanchefer är som permafrost fickåhörarna vid en konferens höra. Vill man förändra enorganisation, bör man således elda båd” uppifrån och nedifrån.Och det är nog i Valörs ögon en alldeles korrekt beskrivning.Mellanchefer är just precis det som många organisationsdiagramritas kring. Slutsats: Vill du förändra en organisation (och ensådan åstundan lär Thunell ha, mycket stark därtill) ärmellanchefernas rörlighet a och o. Och blåslampa således ettalldeles utmärkt redskap.

Men så får man ju inte säga. De enda yrkesgrupper som manmöjligen kan tala illa om är ju makthavare: politiker ochlapplisor, till exempel. Inte mellanchefer. De gör bara sinplikt. Ojarna var redan uppvärmda och startade på förstaförsöket.

Och det är klart: Hur skulle det gå om folk i näringskedjan påbred front plötsligt började säga vad de verkligen menar, ochbörjade agera därefter? Enstaka uppstickare går alltid attsticka ned igen. Är de mellanchefer och nedåt, placerar vi dem ifönsterlösa rum vid hiss-schaktet för att sortera gem efterbedömd nickelhalt. Är de näringslivstoppar får de fly landetunder spott och spe. Nu kan det sägas, säger vi. Och sedan sägervi en himla massa rimliga grejor, som vi alltid tyckt men varitför fega för att ventilera tidigare. Lyckas de resa sig igen,till exempel till rollen som chef på en investmentbank, krälarvi åter i stoftet. Åsikter till rörlig växelkurs. Alliansfrihethederssak. Ryggradslöshet anbefalles! Alla uppgifter om att denskall upphöra bör betraktas som falska. Eller?

Pröva någonting nytt: Säg för omväxlings skull vad du tycker.Resultatet kan bli häpnadsväckande gott. Och gemsortering harsin tjusning det också.

BILDTEXT: Den observante tidningsläsaren noterar att det ärhögsäsong för skitsnacket just nu.

COMPUTER SWEDEN NUMMER 37COMPUTER SWEDEN NUMMER 37

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.