Krönika Grön omställning
Sandström: Elektrifieringen är en myt – Sverige och Europa avelektrifieras

I november 2024 talade Energi- och näringsminister Ebba Busch (Kd) i riksdagen om “den ökade elektrifieringen”.
Men hittills finns det ingen ökande elektrifiering, varken i Sverige eller i Europa. Tvärtom, kontinentens elproduktion och elanvändning sjunker, vilket vi ska se i statistiken.
Prognoser
EU-kommissionens prognoser stipulerar att elanvändningen kommer mer än fördubblas fram till 2040. Detta anges vara en viktig del av klimatmålen och utfasningen av fossila bränslen.
Även i Sverige talas det om växande elanvändning. 2022 skrev Energimyndigheten att Sveriges elanvändning kan fördubblas redan till 2035. Prognoserna har dock skruvats ner väsentligt i takt med att stora elslukande projekt i Norrland skjutits på framtiden.
Samtidigt anges så sent som i januari 2025 i SNS Konjunkturrådets rapport att energiomställningen kan öka elförbrukningen med mellan 50% och 150% jämfört med idag, beroende på utvecklingen inom industri och transporter.
Elproduktionen minskar i EU
2014-2024 minskade elproduktionen i EU med 8,5%. Elanvändningen sjönk med 5,7%.
Vi ser hur elproduktionen börjar minska ganska exakt samtidigt som EU sjösätter sin gröna giv. Dåvarande EU-kommissionären Frans Timmermans med ansvar för den gröna given var tydlig med elektrifieringens centrala roll för klimatmålen. 2023 säger han att:
“Direct electrification is the most efficient way to decarbonise many sectors of our economy, and it must be at the heart of our strategy for a climate-neutral Europe.”
Målen och prognoserna verkar driva bort från verkligheten.
Samtidigt som elproduktionen minskar ökar dock produktionskapaciteten. Allt större inslag av väderberoende elproduktion från sol- och vindkraft är orsaken.
Biggest loser: Tyskland
Den största nedgången i elproduktion har skett i Tyskland.
Dessa grafer kan ställas i kontrast till dåvarande förbundskansler Olaf Scholz uttalande från ett möte med EU:s ministerråd 2024:
“The transformation of our energy system towards more renewables and electrification is the key to Europe’s competitiveness and energy sovereignty.”
Givet vilken prioritet elektrifieringen haft för Europas makthavare är det intressant att elproduktionen går ner. Orsakerna till nedgången i Tyskland behöver man inte spekulera i.
Spanska sjukan
Mönstret med fallande eller stagnerande elproduktion parallellt med en växande produktionskapacitet kan också ses i Spanien. I såväl Tyskland som Spanien ser vi en växande andel väderberoende elproduktion.
Stigande elpriser
Elektrifiering av såväl bilflottan som tunga industrier torde gå bättre och smidigare om priset på elektricitet sjönk. Priserna har dock stigit i EU med 50% 2014-2024.
Några nedslag i olika medlemsländer ger i stort sett samma bild.
Alltmer negativa priser
En ökad andel väderberoende elproduktion har gått hand i hand med sjunkande totalproduktion och användning. De överskott som skapas när vädrets makter behagar leder dessutom allt oftare till negativa elpriser.
Sverige same but different
Sveriges nedgång i elanvändning är inte lika stor som för Tyskland eller EU, men det är intressant att ingen tendens till växande användning kan skönjas.
Sverige skiljer sig dock från flera andra länder i bemärkelsen att elproduktionen har ökat. Den har dock gått hand i hand med en växande elexport. Expansionen av vindkraft i energimixen verkar vara främsta orsaken till att det skapas överskott som inte kan användas.
Avindustrialisering?
Om priset på en insatsvara ökar med 50% över en tioårsperiod ökar inte företagens och hushållens benägenhet att göra bruk av varan. Elektrifiering går rimligen snabbare om el är billigare och enklare att använda än andra energiformer.
Man kan invända att högre priser leder till effektiviseringar. Det stämmer. Avindustrialisering kan vara ett annat resultat. Industriproduktionen i EU har stagnerat sedan 2014 och fallit de senaste tre åren. 2014-2024 ökar USA:s industriproduktion med 50%, Kinas mer än fördubblas. Europa står stilla.
Makrostatistik för EU gör gällande att kontinenten är på efterkälken. En betydande orsak är den energipolitik som förts i olika medlemsländer och i Bryssel. Högre priser på el och minskad tillförlitlighet påverkar investeringar, produktivitet och entreprenörskap.
Europa avelektrifieras
Grandiosa utfästelser om en snabb och grön elektrifiering står i kontrast till det senaste decenniets mer modesta statistik.
Europa elektrifieras inte. Om något så avelektrifieras kontinenten.
Kapaciteten att producera el ökar, men elproduktionen sjunker, liksom elanvändningen. Alltmedan priserna går upp.
Man kan invända att elektrifieringen ska ske över en längre tidsperiod och att den inte tagit fart ännu.
En person som utger sig för att vara maratonlöpare kanske inte ska få håll och hjärtklappning efter att ha joggat 100 meter. Ett trovärdighetsproblem infinner sig.
Prognos och verklighet går isär
Det är en gåta hur växande elproduktion och elanvändning ska kunna ske i framtiden med en ökande andel väderberoende elproduktion. Hittills har vi sett sjunkande produktion, högre priser, sjunkande användning och alltmer negativa elpriser. Och växande instabilitet.
Många politiker, elmarknadsexperter och prognosmakare vill inte se detta. Tills vidare är verkligheten och modellerna därför på kollisionskurs med varandra.
Läs mer:
Uppgifter: Tyskland vänder om kärnkraften
Vindkraften skapar elexport – men effektbristen kvarstår
Tre orsaker till att den spanska elkraschen lär upprepas i närtid
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.