Reformer på 4,5 miljarder i vårändringsbudget

Vårändringsbudgeten innehåller reformer om totalt 4,5 miljarder kronor i år, fullt ut finansierade. Det skriver regeringen i vårändringsbudgeten.

“Med januariavtalet som grund bygger vi nu förändring som är hållbar över tid. Vi vill skapa förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter. Så tar vi Sverige framåt”, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

Reformerna är fördelade över fyra områden:

Fler ska komma i arbete (1,1 miljard), med bland annat sänkt arbetsgivaravgift för unga och förlängd nedsättning av arbetsgivaravgifter för den först anställda.

Välfärden ska stärkas (0,9 miljarder), med bland annat utökad LLS-rätt och fler lärarassistenter.

Hela landet ska växa (0,5 miljarder), med bland annat åtgärder och stöd till jordbruket till följd av extremväder.

Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland (2 miljarder), med bland annat en förstärkning av Klimatklivet, underlätta tågresor till utlandet och solcellsstöd.

Reformerna finansieras fullt ut med bland annat skattehöjningar om 1,3 miljarder kronor i form av ändrad bränslebeskattning av viss värmeproduktion, nej till avskaffad flygskatt, höjd kemikalieskatt samt avskaffad skattenedsättning för diesel i gruvindustriell verksamhet.

Dessutom finns andra finansieringar i from av med bland annat besparingar och effektiviseringar.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här