Danske Bank: Det blir ingen expansiv finanspolitik i vårbudgeten

Regeringen väntas presentera sin vårbudget på måndag. Man har redan aviserat ytterligare reformer på 16,8 miljarder kronor, vilket Danske Bank menar knappast kan kallas för expansiv finanspolitik givet att beloppet motsvarar bara 0,3 procent av Sveriges BNP.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Claudio Bresciani / TT

Istället betraktas detta som att regeringen behåller sin restriktiva hållning av rädsla för att utlösa nya inflationsimpulser.

“Som vi har argumenterat för tidigare är vi starkt skeptiska till tanken på att ökade stimulanser skulle vara inflationsdrivande eftersom det bara är ett minimum som genomförs för närvarande”, skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

Istället tror sig Danske Bank veta varför regeringen är så pass återhållsam.

“Om vi blickar framåt är detta kanske förväntat eftersom nästa svenska riksdagsval äger rum 2026. Regeringens nuvarande sparsamhet beror därför sannolikt på att de sparar till valkampanjen för att ha utrymme för ökade utgifter senare, för att då framstå som ansvarsfulla gentemot de svenska väljarna”, skriver banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco