Storbankerna om vårbudgeten: ”Präglas av kriget i Ukraina”

Regeringen har presenterat sin vårbudget på 31 miljarder kronor. Främst färgas den av det säkerhetspolitiska läget, menar storbankerna i sina kommentarer.
Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar den ekonomiska vårpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad.
Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar den ekonomiska vårpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Jonas Ekströmer / TT

I vårändringsbudgeten presenteras sammanlagt åtgärder för 31,4 miljarder kronor. Tillsammans med de extraändringsbudgetar som kommit under året och riksdagens utskottsinitiativ om stöd till Ukraina uppgår hela budgetpaketet till 35,4 miljarder kronor.

I budgeten syns bland annat en förstärkning av totalförsvaret, stöd till Ukraina och det svenska flyktingmottagandet och 500 miljoner kronor till för att öka kapaciteten inom sjukvården. Dessutom syns satsningar för hushåll och företag, såsom garantitillägg för pensionärer, förbättrat bostadsbidrag, kompensation för höga sjuklönekostnader för företagare och en tillfällig skattesänkning på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk.

Fokus i storbankernas kommentarer är att vårbudgeten är mer omfattande än normalt, att den präglas av kriget i Ukraina och att det kan vara svårt att få igenom budgeten såsom den nu ser ut i riksdagen.

I en kort kommentar skriver exempelvis Swedbank att det är högst osäkert ifall vårbudgeten kommer att godkännas av riksdagen och banken menar att budgeten kan behöva genomgå justeringar innan riksdagen i juni tar ställning till den.

Även Handelsbanken menar att budgeten kan komma att justeras.

”Vårbudgeten präglas av kriget i Ukraina. Planerna för en successiv budgetnormalisering har ersatts av nya akuta åtgärder. Till exempel innebär fler flyktingar från Ukraina högre kostnader för mottagande och höga priser på bränsle och el har lett till nya stödpaket till hushållen. /…/ Vi räknar dock med att budgeten kommer att genomgå vissa justeringar när finansutskottet behandlar den senare i vår. Det blir till exempel svårt att få majoritet för garantitillägget för pensionärer”, skriver bankens ekonomer.

De skriver vidare att de förväntar sig att den expansiva finanspolitiken kommer att lindra avmattningen i spåren av kriget i Ukraina.

Mycket i vårbudgeten redan känt

Nordea skriver i sin kommentar att vårbudgeten inte bjöd på några större överraskningar.

”De flesta av reformerna har aviserats i förväg och inga större tillägg inkluderades i dagens expansiva budgetproposition. De huvudaktliga utgiftsområdena är relaterade till krisområden, det vill säga kriget i Ukraina samt covid-relaterade utgifter. Militära, migrations- och covidåtgärder utgör 2/3 av de totala förslagen i propositionen”, skriver de.

De pekar också på att detta är den tredje vårbudgeten i rad som tydligt präglas av krisåtgärder och att finanspolitiken är fortsatt expansiv. De väntar sig också att majoriteten av förslagen kommer att få stöd i Riksdagen, då många inte är av politisk natur. Detta dock med vissa undantag såsom garantitillägget för pensionärer.

Även SEB skriver i sin kommentar att mycket i vårbudgeten redan var känt och att mycket i budgeten handlar om säkerhetspolitik, försvaret, höga priser och trycket från pandemin.

”Det ömtåliga politiska läget är fortsatt i fokus och den socialdemokratiska regeringen kommer även i fortsättningen ha problem med att få igenom sina förslag i riksdagen. De flesta av förslagen i vårbudgeten är inte så kontroversiella och kommer med största sannolikhet att godkännas”, skriver de.

Även SEB menar dock att det kan bli problematiskt att få igenom exempelvis garantitillägget för pensionärer.

Även Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, skriver på Twitter att mycket i budgeten handlar om det säkerhetspolitiska läget.

”I vårpropositionen presenterades en mer expansiv ekonomisk politik. Det handlar främst om satsningar i spåren av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Sverige har många utmaningar, men även resurser att bemöta dessa. Nu återstår bara att se om budgeten går igenom Riksdagen”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets