Rekordhög blankning i kinesiska aktier

En skarp ökning i blankning av kinesiska aktier har nu lett till att det totala värdet på aktier som innehavarna väntar sig ska falla nått upp till rekordhöga 15 miljarder yuan, enligt data från China Securities Finance Corporation (CSFC).

Under februari har ökningen i blankningspositioner varit markant och gått från omkring 10 miljarder yuan till nära 15 miljarder, motsvarande 21 miljarder kronor. Det är ett nytt rekordhögsta i spåren av coronaviruset.

Det tidigare rekordet sattes vid nyåret, men efter en tids börsfall minskade värdet av de korta positionerna under januari från 13,8 miljarder yuan till runt 10 miljarder yuan, för att sedermera alltså sätta ny fart.

Trots att blankningsvolymerna kan tas som en indikator på dystra prognoser från investerarna så steg Shenzhens teknikorienterade index med 1,2 procent under natten, medan Shanghai var ned med 0,3 procent. Den kinesiska statistiken för smittan noterade ånyo inbromsning. Hang Seng i Hongkong var dock ned med 1,8 procent.

Samtidigt har en markant ökning av konstaterade fall noterats i när och fjärran. Mest konstaterat explosiv utveckling har skett i Italien och Iran, medan vissa karantänsåtgärder lättats i Fastlandskina och smittans epicentrum Wuhan. Kinas president, Xi Jinping, kallade dock coronaviruset för den största hälsokrisen landets kommunistparti (som grundades 1949) genomlevt.

Asien och Stillahavsregionen handlades ned kraftigt på måndagsmorgonen, då Seoulbörsens huvudindex Kospi föll med 3,9 procent. De senaste dagarnas snabba spridning har lett till att över 800 fall nu har registrerats i landet.

Oron späddes även på i Europahandeln, där regionsindexet Stoxx 600 var ned med 3,4 procent.

Det kinesiska blankningsindexet som sammanställs av CSFC spänner tillbaka till 2012.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här