Laddar

Riksbanken kan pressas till sänkning

Feds räntesänkning påverkar inte Riksbankens penningpolitiska beslut i nästa vecka, troligen lämnas räntan då åter orörd. Men de svagare signalerna från USA kan innebära att nästa steg blir en sänkning. Det anser Robert Bergqvist, ekonom på SEB.

”Jag är förvånad över att signalerna från Federal Reserve-chefen Alan Greenspan är så pass dystra. Han målar upp ett scenario där osäkerheten ännu är stor och marken sviktar under fötterna. USA befinner sig fortfarande i en inbromsningsprocess. Fed lutar nu också mer mot att återhämtningen kommer att ta lite tid och bli U-formad snarare än V-formad, som en snabb återhämtning under hösten förutsatte”, säger Robert Bergqvist, ekonom på SEB.

Till de negativa tongångarna hör att Fed påpekar att företagens vinstmarginaler pressas, investeringarna avtar, det finns en överkapacitet inom produktionen och dessutom en allt mer vikande ekonomisk utveckling i omvärlden. För svensk del innebär de negativa tongångarna från Fed att återhämtningen här också kan ta längre tid, eller risken för en djupare nedgång öka.

”USA är svagt, Japan står stilla, och nu kommer signaler om att även Tyskland, och därmed Europa, drabbas hårdare än man tidigare räknat med av nedgången i USA. Det här gör att aktiviteten i svensk ekonomi kommer att avta, även om det finns positiva tecken i den svenska ekonomin också”, säger Robert Bergqvist.

Till de positiva signalerna hör att den svenska arbetsmarknaden fortfarande är stark, vilket gynnar hushållen och den privata konsumtionen. Kommande skattesänkningar bidrar också positivt.

Men trots att Sverige ännu inte visat några tecken att gå på knäna räknar bedömare med att tillväxten avtar. HUI reviderade idag ned sin tillväxtprognos för året till 2,5 procent.

”Om tillväxten hamnar på 2,5 procent eller mindre i Sverige ökar trycket på Riksbanken att sänka räntan. Det ingår i deras direktiv att när prisstabilitet har uppnåtts, och det har det, skifta fokus till tillväxten. Det är för tidigt att sänka vid mötet på måndag nästa vecka. En sänkning är bara motiverad om förtroendet på marknaden sviktar, men om någon månad kan man tänka sig att riksbanken sänker med 0,25 procentenheter”, säger Robert Bergqvist.

Enligt en färsk undersökning gjord av SCB råder det konsensus på penningmarknaden om att Riksbanken lämnar räntan orörd på måndag. Det tror även Nordeas makroekonomer. Men chefekonomen Olle Djerf tror inte på någon sänkning alls den närmaste tiden.

”Osäkerheten om utvecklingen är fortfarande stor, därför både tror jag och rekommenderar riksbanken att lämna räntan oförändrad vid måndagens möte. Med tanke på hur svag kronan är vore det dumt att sänka nu, det skulle ha en negativ effekt på kronan. Den svenska räntan är redan låg i absoluta tal, den ligger på fyra procent, mot USAs 5 procent och EMUs 4,75 procent, en sänkning skulle förvärra situationen”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.