Rylanders första flopp

Allt som Gunnar Rylander satsat på i sin långa näringslivskarriär har blivit succé. Nu kommer första floppen – konkurs för miljömarknadsplatsen Globe Forum.

– De är tuffa tider, säger Gunnar Rylander, 76 år, delägare och tidigare styrelseordförande i Globe Forum till Dagens Industri.

Globe Forum, som startades 2003 av Johan Gorecki, arrangerar cleantechmässor och konferenser.

Globe Forum har knutit till sig ett 20-tal partners som på olika sätt stöttar verksamheten.

Här finns kända företag och organisationer som Audi, Accenture, Cisco, Eon, Fortum, Sida, Sjätte AP-fonden, Stockholm stad, Sveaskog och Tieto.

Globe Forum har begärt sig själv i konkurs. Konkursförvaltare är advokat Claes-Göran Westerberg.

En av de största ägarna av Globe Forum Sverige är näringslivsnestorn Gunnar Rylanders familjestiftelse med runt 10 procent av aktierna.

De investerade pengarna är nu borta.

– Det får man ta. Det här var en sak som jag tyckte var behjärtansvärd att stödja – cleantech. Vi har en familjestiftelse för socialt entreprenörskap och det var vår stiftelse som gick in i Globe Forum, säger Gunnar Rylander till DI.

Gunnar Rylander

Gunnar Rylander är en av Sveriges stora näringslivsprofiler.

Hans karriär började i konsultföretaget Ekonomisk Företagsledning, som på 1970-talet var Sveriges mest kända och respekterade managementkonsult. Företaget köptes av det globala konsultföretaget PA Consulting Group och Gunnar Rylander blev snabbt styrelseordförande i PA.

Under de här åren köpte Gunnar Rylander och några av hans kolleger ut en verksamhet från datorjätten IBM där det handlade om begagnade IBM-datorer.

Rylander & Co döpte företaget till IBS, förvandlade det till ett företag som utvecklade affärssystem och satte det på börsen.

Nästa idé för Gunnar Rylander blev konsultföretaget Catella, som skulle vara ett holdingbolag för andra konsultföretag.

Ganska snart stod det klart det var inom fastighetskonsulting som den lönsamma och växande konsultmarknaden fanns – inte inom traditionell managementkonsulting.

Catella blev Sveriges största fastighetskonsult och därifrån var steget inte långt till kapitalförvaltning och finansiell rådgivning.

Bekräftelsen på att han lyckats ännu en gång fick Gunnar Rylander när Ingvar Kamprad på 1980-talet gick in som delägare i Catella.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco