Så många miljarder försvann ur Skagen Fonder 2015

Under fjolåret sipprade miljarderna ut ur det Stavanger-baserade fondbolaget Skagen, rapporterar Dagens Næringsliv.

Det förvaltade kapitalet i Skagen Fonder minskade med 26 miljarder norska kronor till 103 miljarder under fjolåret. Det innebär ett bortfall på drygt 20 procent. Investeringsfilosofin är däremot intakt, skriver dn.no.

– Vi erkänner att de senaste åren har varit tuffa, säger fondbolagets kommunikationschef Margrethe Vika, till dn.no och fortsätter:

– När det är stora svängningar i marknaden, önskar kunderna information om hur vi hanterar det. En del av de institutionella kunderna vill veta om vi har behållit vår investeringsstrategi.

Den av fonderna som gick bäst under 2015 var Skagen Global med en uppgång på 15,4 procent. Det var betydligt bättre än jämförelseindexet MSCI World (9,2 procent), skriver dn.no. Skagen Global förvaltas av Knut Gezelius, Sören Milo Christensen, Chris-Tommy Simonsen och Tomas Johansson.

Skagen Kon-Tiki var den fond som gick sämst med en uppgång på 5,9 procent. Däremot gick den bättre än jämförelseindexet MSCI Emerging Markets (4,4 procent). Skagen Kon-Tiki förvaltas av Kristoffer Stensrud.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.