Investeringschef: ”Det ska göra ont både när du köper och säljer aktier”

Skagen Fonder gillar att shoppa på loppisar, säger investeringschef Alexandra Morris. Hon pekar nu ut flera intressanta aktier globalt inom temat för elektrifiering och teknologi. Däribland svenska Boliden.
Investeringschef: ”Det ska göra ont både när du köper och säljer aktier” - Alexandra-1
Alexandra Morris, investeringschef på Skagen Fonder.

Många investerare säger att de gillar att gå motströms. Norska Skagen Fonders investeringschef Alexandra Morris är inget undantag.

”Vi investerar i alla sektorer och på alla marknader, så länge vi hittar en undervärderad och fel prissatt aktie. Vi gillar att fynda på aktiemarknadens loppis, och vara där andra inte är. Vi tittar ofta på aktier som har potential att bli del av ett viktigt tema eller en megatrend”, säger hon till Affärsvärlden.

Ett tema som intresserar är elektrifiering.

Skagens tio största nordiska innehav

Bolag Värde (M SEK)
1. DSV 2527
2. Novo Nordisk 1028
3. Yara International 572
4. Nordea Bank 396
5. Telenor 393
6. Essity 320
7. UPM-Kymmene 304
8. Bonheur 297
9. Volvo 271
10. Carlsberg 265
Övriga svenska innehav: Boliden, Catena, Kinnevik och Castellum

Källa: Holdings

”Men Tesla är för dyrt. Så då letar vi oss bakåt i värdekedjan efter bolag som vi kan räkna hem, för vi är värdeinvesterare. Vi tittar istället på batteri-och kopparproducenter.”

Kan du nämna några bolag där? 

”Inom elektrifiering har vi investerat i koppargruvor. Ett typiskt bolag är kanadensiska Ivanhoe Mines. Boliden är också ett gott exempel. Och så har vi batteribolaget Panasonic i Japan och LG Electronics i Korea. Vi har också investerat i Hyundai som är en bilproducent med extremt ambitiösa mål när det gäller elektrifiering”, säger Alexandra Morris.

Skagen fonder äger aktier för nära 120 Mkr i Boliden. Foto: Boliden

Undviker dyra tech-aktier

Morris berättar att Skagen fonder ratar riktigt dyra tech-aktier men äger ändå ett antal bolag i sektorn.

”Men vi undviker de som har högst priser, som vi inte kan räkna hem. Nu har det varit ett våldsamt fokus på enablers. Där är vi väldigt bra positionerade genom Alphabet, holländska ASML, taiwanesiska Foxconn och Taiwan Semiconductor samt Microsoft.”

Vad gäller Microsoft, vad tänker du om priset där?

”I förhållande till den tillväxt vi tror på i våra analyser har Microsoft en vettig värdering. Både vad gäller Azure-expansionen som har varit väldigt bra och sedan ser vi också att det händer mycket med både cyber security och AI såklart. Det börjar utgöra en stor del av förändringen. De har så stor marknads- och motståndskraft.”

Morris om AI: Svårt att plocka vinnarna

En megatrend på allas läppar är AI, som Morris tycker liknar internetbubblan.

”Internet föddes inte 2000, utan det var på 80-och 90-talet det utvecklades. De flesta hypade bolagen överlevde inte, det är där vi är nu när det kommer till AI, det är svårt att plocka vinnarna”, säger hon och fortsätter:

”Vi måste vara väldigt försiktiga med hela AI-universumet. Det är väldigt enkelt att gå på alla de som är enablers. Men vi måste också titta på de kvalitetsbolagen som vill kunna utnyttja AI på bästa sätt.”

”Ska göra ont att sälja aktier”

Alexandra Morris har mer än 20 års erfarenhet i finansbranschen, och har varit med om både framgångar och bakslag.

Hur aktar man sig för att inte gå på nitar?

”Det är lika viktigt att ha disciplinen att sälja som att ha disciplinen att köpa. Det ska göra ont att köpa och ont att sälja. Och om du inte har ont, så är det kanske inte ett riktigt bra pris. När du köper ska det ska vara billigt, men du ska ha gjort en så pass grundlig analys att du vet att det är en god investering. Det samma gäller när du säljer, det ska göra ont för att du alltid ska tro att aktien går lite till.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets