Assa Abloy
Så tror analytikerna om Assa Abloys rapport
Enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers estimat väntas en organisk tillväxt på 3,2 procent i det tredje kvartalet, att jämföra med 5 procent i samma kvartal föregående år. Samtidigt räknar analytikerna med att rörelsemarginalen kommer att skyddas på nivåer strax över 16 procent, vilket är inom spannet i bolagets finansiella mål.
DNB Markets tror att den mer försiktiga marknadsutsikten och de tuffare jämförelsetalen för tillväxt är reflekterade i konsensus.
“Men, vi tror fortfarande att inbromsningen i tillväxt rättfärdigar en lägre värdering och upprepar vår säljrekommendation”, skriver banken i en analys från den 4 oktober. Dock justerades riktkursen upp till 195 kronor (190).
Kepler Cheuvreux är inne på samma linje. Även om det är “relativt säkert” i Assa Abloy inför rapporten, så menar analyshuset precis som DNB, att nedgång för makroindikatorer och minskad organisk tillväxt de kommande kvartalen gör det svårt för aktien att slå index och upprepar rekommendationen behåll med riktkursen 221 kronor.
Från årsskiftet till och med den 14 oktober hade låsjättens aktie stigit nära 35 procent, till strax under 213 kronor. Under samma period var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp drygt 17 procent.
Sett till bolagets geografiska affärsområden ser analytikerna en inbromsning i tillväxt för EMEA, där bland annat minskad nybyggnation väntas tynga omsättningen. I Americas, som tillsammans med EMEA utgör cirka 80 procent av omsättningen, möter bolaget höga tillväxtsiffror där beställningar från samarbetet med Google och Walmart drivit tillväxten sedan förra året.
Även i USA ser nybyggnationen ut att ha bromsat in och i augusti sjönk arkitektindex (AIA), som mäter faktureringsnivån hos amerikanska arkitekter, till 47,2 procent från 50,1 i juli. Indexet är en fingervisning om vilka bygginvesteringar som kommer att ske på den amerikanska marknaden där nybyggnation står för ungefär en tredjedel av Assa Abloys omsättning.
I Asien har Kina varit ett huvudbry för vd Nico Delvaux sedan han övertog rodret i mars 2018 och kort därefter tvingades göra stora nedskrivningar av tillgångar i förvärvade bolag. Sedan dess pågår ett omstruktureringsprogram i landet, som förutom tillväxtproblem även har en rörelsemarginal som är långt under genomsnittet för koncernen. De senaste två kvartalen har dock Kina överraskat marknaden med en högre tillväxt än väntat.
Även om Nico Delvaux har varit försiktig med att tala om en vändning i Kina, så menar bland annat Kepler Cheuvreux att åtminstone en stabilisering har kunnat skönjas under det första halvåret. I Infront Datas sammanställning räknar analytikern med en tillväxt på 2,2 procent för Asien som region, där Kina står för omkring halva av omsättningen.
Rapporten väntas klockan 8.00 fredagen den 18 oktober. En webb-sänd rapportpresentation hålls klocka 9.30.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.