”SEB är en no brainer”

I fjol tog bankerna revansch - åtminstone sett till utvecklingen på börsen. Frågan är hur det ska gå framöver. Är bankaktier fortfarande köpvärda?

Anders Bruzelius: Bank är spännande. De ligger långt under normaliserad vinstnivå. Även om det kan bli svårt att komma tillbaka till den gamla avkastningen är det en låg värdering i sektorn totalt sett.

Björn Davegårdh: Jag gillar inte banker. I dagsläget tjänar de grymt mycket pengar på skillnaden mellan långa och korta räntor. Korträntorna är konstlat låga, det är inte hållbart. Dessutom är bankerna osams med alla politiker i hela världen och har visat sig osedvanligt okänsliga för vad opinionen tycker. Det straffar sig i form av högre krav på säkerheter, högre kapitaltäckningskrav och regleringar.

Björn Germer: Det där är intressant. Vår tes är att ja, det kommer regleringar som ger fördyringar eller begränsningar för bankerna i form av högre kapitaltäckningskrav och annat som begränsar riskerna. Men det är också vår lite cyniska tro att alla dessa pålagor med automatik kommer att föras över till kunderna.

Björn Germer: Yield-kurvan är brant ett tag och hela räntekurvan flyttas upp, där tjänar bankerna mycket pengar. Men den viktiga faktorn är ändå kreditförlusterna, för den underliggande intjäningen finns där. Den är fantastisk. Det kan mycket väl vara så att mycket av de förluster som redan är bokade inte kommer att ske. Och reglerna säger att man inte får låta resultatet lida för en reservering som inte kommer in.

Har bankerna varit för försiktiga?

Björn Germer: Ja, man har triggats att plockat fram väldigt mycket och reserveringarna kommer att lösas upp. Vi ser inte de förluster i systemet, konkurser och annat, som befarades när bankerna budgeterade de här kreditförlusterna. Att köpa SEB på book-value och sälja på 1,5 gånger bok om ett år är en “no brainer”. Så småningom kanske jag förstår varför man kallade det för en “no brainer”, men det är i alla fall ett rimligt scenario.

Anders Bruzelius: Svenska banker är väl kapitaliserade i ett internationellt perspektiv, så även om kraven höjs ser det bra ut.

Björn Germer: När vi talar med investerare och analytiker möter vi skepsis. Det är inte så att när du nämner börsen så blir du dunkad i ryggen och folk säger: “Jag med”. Det är fortfarande skepsis och i synnerhet när det gäller bank.

Blir det några bankfusioner?

Björn Germer: Ett samgående mellan Swedbank och Nordea ligger i korten.

Det sägs att EU:s konkurrensmyndighet har synpunkter, tror du att det går bra ändå?

Björn Germer: Det går säkert att lösa på något sätt. Det är en historisk möjlighet för en nordisk bank att ta ett stort grepp i Baltikum. Att göra det efter det att bubblan har spruckit och inte före. Det är en väldigt intressant region och Nordea har chansen att komma in på strax över book-value.

Björn Germer: När våra nationalekonomer ger råd till andra länder, blir råden till Island, Grekland och Baltikum att göra ordentliga potatiskurer och spara pengar. Men när vi själva råkar i problem integrerar vi centralbankerna med regeringen och trycker nya pengar.

Björn Germer: Det intressanta med Baltikum är att de just nu är i den processen. En process som skiljer sig ganska mycket från Grekland – där man har kravaller redan innan man har börjat spara. Jag vet inte Nordeas huvudägares syn på kreditförlusterna, men om den är lite mer ljus än konsensus är det en naturlig affär.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight