SEB Kapitalförvaltning: Volymerna framför allt
På SEB:s avdelning Investment Management jobbar 85 personer med bland annat fonder. Verksamheten är uppdelad i en nordisk och en internationell del, som båda sysslar med aktieförvaltning, ränteförvaltning och riskkapitalfonder.
Den nordiska förvaltningen är i sin tur uppdelad utifrån bland annat risknivå: Sverige låg risk, Sverige hög risk, svenska småbolag och Norden. Gruppen består av fem förvaltare och tio analytiker.
Utlandsförvaltningen är organiserad i fem regionala team, ett globalt team och tre team för olika sektorer eller branscher. Sektorteamen består främst av analytiker. Europateamet på åtta personer organiseras nu om så att förvaltarna ansvarar för branscher i stället för länder.
Två beslutsnivåer
Besluten fattas på två nivåer. På den övergripande nivån fattas de i en styrgrupp som kallas allokeringskommittén. Här beslutar sex personer hur pengarna ska fördelas mellan olika tillgångsslag, valutor och regioner. De kan till exempel föreslå att fonderna ska ligga mer likvida.
Under allokeringskommittén finns placeringskommittéer för varje område som beslutar om allokering inom regioner och urval av värdepapper.
»Vi jobbar mycket decentraliserat«, berättar William af Sandeberg, chef för Investment Management. »Allokeringen är det enda placeringsbeslut som jag deltar i. Urvalet av aktier och obligationer ligger på de ansvariga förvaltarna och arbetsgrupperna. De bestämmer dessutom själva om de vill följa signalen från allokeringskommittéen.«
Varje måndag hålls ett stort informationsmöte. I det deltar 20 till 25 personer, många uppkopplade per telefon från kontoren i New York, London, Hong Kong och Tokyo. På det mötet fattas inga beslut. Där utbyts bara information. Allokeringsmötet hålls på tisdagar. Placeringskommittéerna ses minst en gång i veckan.
Grunden för placeringarna är långsiktig fundamental analys. Bolagen rankas hela tiden utifrån analys och värdering. Men gruppen arbetar också mer aktivt med risker och positioner i förhållande till jämförelseindex och bench marks, alltså riktvärden. Det innebär att den också gör mer kortsiktiga affärer.
Själva affärerna görs av sju personer på en enhet som heter trading. I fonderna ska hela tiden 90 procent av de pengar som kommer in placeras. När fonderna ska allokera om sker det ofta via derivatinstrument som terminer. En annan enhet inom kapitalförvaltningen står för utvärdering och riskkontroll.
»Vårt sätt att jobba liknar alltmer en industriell process; varje förvaltare och team ska bidra med att skapa mervärde utifrån fastställda mål«, beskriver William af Sandberg.
Expansion
Just nu jobbar gruppen med att bygga ut utlandsförvaltningen. Antalet anställda har redan hunnit bli 30. Det ska bli fler, ty målet är att om fem år vara en av de ledande förvaltarna i Europa. »I Nordenförvaltningen har vi haft en bra utveckling och är trovärdiga. Nu måste vi bli det i utlandsförvaltningen också. Våra kunder efterfrågar alltmer utlandsplaceringar«.
Hur har det då gått till på fonden i höst? »Börsoron har förstås påverkat hur vi allokerat mellan olika tillgångsslag«, medger af Sandeberg. »Vi drog ned risken i somras och låg underviktade i aktier. Nu ligger vi neutralt viktade, eftersom vi tycker att kurserna gått ned mycket.«
När det gäller försäljningen och marknadsföring av fonderna, den så kallade distributionen, handlar det mycket om storlek. Orsaken är att SEB:s litet rikare och mer krävande kunder förväntar sig ett stort urval, särskilt på utlandssidan.
Volymberoende
För att bekosta det stora urvalet, krävs stora volymer. Och storlekskraven kommer att öka, tror man på SEB. Dels för att kunderna kommer att söka sig alltmer utomlands. Dels för att det kommer att krävas försäljning både via kontor och internet, vilket kostar pengar. »Ett tag trodde vi att internetförsäljningen skulle ersätta en större del av kontorsverksamheten än vad den gjorde. Så småningom visade det sig att kunderna ville att det skulle finnas kontor även om de handlade på nätet«, berättar Lars Lundquist, chef för kapitalförvaltningen.
Det är bland annat därför som SEB satsar hårt på att växa. Och det är också därför som banken börjat sälja konkurrentprodukter som till exempel Fidelitys fonder (se “S-E-Banken börjar sälja externa fonder”). Det behövs för få tillräckligt stora volymer.
Krävande kunder innebär också krav på kontoren. »Vi måste ha kunnig personal på kontoren och vi måste samråda mycket med dem«, beskriver Lars Lundquist.
Drygt 60 procent av fondintäkterna går till kontoren.
Övriga artiklar om S-E-Banken, plus information om alla deras fonder
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.