SEB ser ökade politiska risker

I coronapandemins spår finns en ökad risk för social oro, med en relativt hög risk i stora tillväxtländer som Turkiet, Filippinerna och Indien.

I utvecklade länder sticker Frankrike, Spanien och Italien ut som länder med en relativt hög risk för storskaliga demonstrationer.

Det skriver SEB:s analytiker Per Hammarlund i ett marknadsbrev.

“Svaga offentliga och externa finanser i kombination med en historia av politisk instabilitet är särskilt dåliga, vilket knappast behöver sägas. Även ett relativt ekonomiskt starkt land kan emellertid uppleva volatilitet på marknaderna om politisk och social oro gör att investerare ifrågasätter förmågan eller villigheten hos staten eller privata aktörer att betala sina skulder”, skriver han.

SEB har sammanställt en lista över länder där risken för social oro bedöms vara högst i coronapandemins spår. Bland de viktigare tillväxtländer som har högst risk för politisk instabilitet finns Ukraina, Turkiet, Filippinerna, Indien och Brasilien.

“I utvecklade ekonomier bedömer vi för närvarande inte att risken för politisk instabilitet som påverkar ekonomin är hög. Ändå, om pandemin fortsätter och regeringarna behåller begränsningar för rörelser och möten, vilket driver deras ekonomier in i en depression, kommer risken för social oro inte längre att vara försumbar i länder som Grekland, Frankrike, Spanien, Italien och till och med USA”, skriver Per Hammarlund.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.