Selfie-mannen kan vara psykopat

Män som är flitiga med att lägga ut selfies visar narcissist- och psykopatdrag, enligt en amerikansk undersökning.

– Föga förvånansvärt, men det är första gången detta bekräftas i en studie, säger kommunikationsforskaren som lett studien.

Forskarna tittade på hur männen uppförde sig i sociala medier på nätet och då speciellt på selfie-användningen. Sedan fick männen i studien genomgå ett test som mäter graden av narcissism, psykopati och själv-objektifiering.

De som lade ut många selfies och lade ner mycket tid på att redigera bilderna först fick höga narcissistpoäng. De som lade ut sina selfies direkt fick höga psykopatpoäng.

– Det är logiskt, eftersom psykopati karaktäriseras av impulsivitet, säger Jesse Fox, som har lett studien, i ett pressmeddelande från Ohio State University.

Psykopati definieras i studien som brist på empati och aktning för andra människor. Narcissism betecknas också av tron på att du själv är smartare, snyggare och bättre än andra, men med en osäkerhet i botten. Själv-objektifiering handlar om att värdera sig själv utifrån det yttre.

– Det växande bruket av sociala nätverk innebär att alla bryr sig mer om sitt utseende, säger Jesse Fox.

Den här studien gäller bara män, 800 stycken i åldrarna 18-40 år. Forskarteamet håller på med en motsvarande studie av kvinnor. Den verkar komma att visa samma höga poäng på narcissim och psykopati. Det är dock inte fråga om några sjukliga nivåer, vill forskarna framhålla.

Studien är publicerad i tidningen ”Personality and Individual Differences”.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco