Serneke säljer 80 procent av Karlatornet till Oaktree

Byggkoncernen Serneke säljer 80 procent av projektet Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital Management. Projektet, som dragits med förseningar, värderas till totalt över 6 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Serneke fortsätter som huvudentreprenör i projektet och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i Sernekes orderingång i det kvartal som affären slutförs. Transaktionen förväntas ha positiv effekt på rörelseresultatet samt generera positivt kassaflöde, uppger bolaget.

Efter affären kommer Serneke att kvarstå som ensam ägare till övriga byggrätter i Karlastaden, bestående av cirka 150.000 kvadratmeter utvecklingsbar yta för blandad bebyggelse uppdelad i sju kvarter. Serneke kommer nu att undersöka möjligheterna att fullfölja utvecklingen för resten av stadsdelen, vilket bland annat innebär intensifierade dialoger med potentiella investerare.

Karlatornet innehåller bland annat drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med 300 rum, kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats.

Ligger tidsplanen om inflyttning andra halvåret 2022 fast?

“Ja, inflyttningen påbörjas under andra halvåret 2022”, säger Johan Live, pressansvarig för Serneke, till Nyhetsbyrån Direkt.

Hur stor andel av lägenheterna är sålda i nuläget? I augusti uppgav ni att andelen var drygt 80 procent.

“Lite drygt 80 procent av lägenheterna är sålda.”

Hur är utsikterna för försäljning av återstående lägenheter i Karlatornet efter dagens presenterade uppgörelse?

“Vi ser positivt på utsikterna. Intresset är stort och vi säljer lägenheter löpande”, svarar Johan Live.

Hur ser ni på entreprenadordervärdet på drygt 3 miljarder kronor?

“Det är ett relevant ordervärde för ett projekt av den här storleken. Ordervärdet kommer att inkluderas i orderboken när affären slutförs”, uppger Serneke-företrädaren.

Hur stor var köpeskillingen?

“Vi kommer att kommunicera köpeskillingen när affären avslutas, vilket sker när bankfinansiering och transaktionsdokument är på plats. Serneke och Oaktree har enats om finansieringsvillkor med en internationell bank angående bankfinansieringen.”

Ni avser intensifiera dialoger med potentiella investerare kring övriga Karlastaden där ni har byggrätter. I vad mån avser ni finansiera fastighetsutvecklingen själva respektive ta in fler investerare tidigt?

“Vi för dialoger med investerare angående försäljning av byggrätter i Karlastaden. Vårt mål är att realisera hela stadsdelen på bästa sätt. Det är det som avgör försäljningarna. Strategin är att ta in partners tidigt, men i vilken omfattning och i vilken takt får tiden utvisa. Vi kan bara konstatera att det är ett stort intresse i marknaden för Lindholmen och Karlastaden. Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen”, säger Johan Live.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här