Skogsbolag vinnare på börsen

Stockholmsbörsen handlades svagt nedåt vid lunchtid på tisdagen, tyngt av storbankerna.

Skogsbolaget Billerud Korsnäs steg tydligt efter en miljardförsäljning och drog med sig sektorn uppåt.

Vid klockan 12:20 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,1 procent till nivån 1.609. Aktier för drygt 4,4 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var franska CAC40 och tyska DAX ned i liknande härad.

Banksektorn hade överlag en svag utveckling i Europa medan exempelvis tyska statsobligationsräntor fördes ned till nya bottennivåer. I Stockholm backade de fyra storbankerna mellan 0,8 och 2,2 procent.

I toppen av storbolagsindexet OMXS30 återfanns SCA som lyfte 8,7 procent. Inom sektorn stärktes Holmen och Stora Enso 6,1 samt 4,6 procent. Billerud Korsnäs ökade 7,1 procent sedan det meddelat en mångmiljardförsäljning. Bolaget säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar till ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis.

Magnolia Bostad, var kurs närapå halverats på ett års sikt, stärktes 4,6 procent. Investmentbolaget Svolder har flaggat för ett innehav om drygt 5 procent i hyresbostadsutvecklaren.

Leo Vegas gick uppåt med 10,8 procent i spåren av att DNB i en analys slagit fast att det värsta är över för bettingbolaget. Riktkursen höjdes med 4 kronor till 51 kronor.

“Starten på den svenska omregleringen har varit tuff men vi tror att Leo Vegas månatliga intäkter har förbättrats sedan januari och räknar med ytterligare tecken på att marknaderna stabiliseras”, skrev DNB i analysen.

En annan vinnare var medicinteknikbolaget Irras med drygt 5 procents lyft till 25:00 kronor. Pareto har inlett bevakning med en köprekommendation och riktkurs på 40 kronor per aktie. Vidare har bolaget fått ett registreringsgodkännande av Irraflow i Israel och Costa Rica.

Miljöteknikbolaget Ecoclimes dotterbolag SDC Automation kommer att överträffa årets mål om organisk tillväxt, enligt ett pressmeddelande. De senaste två veckorna har SDC fått order till ett värde om totalt 8 miljoner kronor, vilket gör att målet att nå 15 procent organisk tillväxt kommer att nås redan under det tredje kvartalet. Marknaden handlade upp aktien med 6,8 procent.

Det digitala tjänste- och mjukvarubolaget Zetadisplay har tecknat ett globalt Digital Signage ramavtal med möbelföretaget Ingka Group, som ingår i Ikea-koncernen. Aktien svarade med ett avancemang på knappt 10 procent.

I en nordisk fastighetssektoranalys drar DNB Markets ned sektorsynen till negativ från neutral. Rörande enskilda aktier sänks Fabege till sälj (behåll). Aktien backade runt 1 procent.

Modebolaget Venue Retail Group redovisade en resultatförsämring till -23,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (-13,6). Aktien tappade 6,4 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här