Smakliga Cloetta Fazer
Cloetta har på senare tid hållit högt tempo när det gäller företagsköp. För tre år sedan köpte vd Lennart Bohlin Candelia och vid årsskiftet 1999/2000 blev det klart att finländska Fazer och Cloetta skulle gå samman. Den senare affären är något så ovanligt som en fusion mellan likar, eftersom bolagen redovisade nästan exakt lika stor vinst.
Cloetta Fazer, som företaget heter numera, skulle mycket väl kunna fortsätta på förvärvsvägen. Kassan är välfylld sedan handelsrörelsen såldes i somras. Och vid årsskiftet kommer bolaget att vara helt obelånat och dessutom förfoga över en nettokassa på en halv miljard kronor. Utan att äventyra finanserna det minsta skulle bolaget kunna låna ytterligare en miljard kronor. Det skulle ge 1,5 miljard kronor i vad Framfabs tidigare vd Jonas Birgersson skulle ha kallat för krigskassa.
Det finns två bolag som skulle passa Cloetta Fazer perfekt, chokladfabrikanten Nidar i Norge, som ägs av Orkla, och danska Toms som ägs av en stiftelse. Det skulle knappast bli strid om affärerna, eftersom chokladdirektörerna i Norden verkar gilla fusioner. Det har köpet av Candelia och fusionen med Fazer tydligt visat.
Affärerna ledde till besparingar på vardera 75 miljoner kronor. I Candeliafallet var det främst produktionssammanslagningen som minskade kostnaderna medan fusionen mellan Cloetta och Fazer ledde till en hel del samordningsvinster i försäljningsledet.
Lika stora samordningsvinster skulle knappast uppstå mellan Cloetta Fazer och Nidar, respektive Toms. Bolagen överlappar inte varandra på samma sätt som vid de tidigare affärerna. Men det råder överkapacitet i chokladbranschen och därför skulle det säkert finnas miljoner att tjäna i produktionsledet.
Just tillverkningen av choklad har nämligen förändrats radikalt det senaste decenniet i och med att framställningen blivit nästan helt automatiserad.
Att branschen inser fördelarna med sammanslagningarna behöver dock inte betyda att ny chokladfusion är i faggorna. Fusionen mellan Cloetta och Fazer var på tal redan 1973 och först över 26 år senare blev den verklighet.
Men det finns också andra skäl att köpa Cloettaaktien. För att hålla aktieägarna på gott humör medan idéerna om strukturaffärer mognar skulle Cloetta Fazer kunna dela ut rejält med pengar. Ännu bättre vore det om bolaget använde överlikviden till att återköpa aktier, vilket skulle pressa ned chokladföretagets p/e-tal till en mycket aptitlig nivå.
För med ett finansiellt utrymme på 1,5 miljarder kronor skulle bolaget kunna återköpa 10 miljoner aktier eller drygt 40 procent av den totala aktiestocken.
Med en förväntad vinst på 400 miljoner kronor före skatt samt ökade finanskostnader på 75 miljoner kronor till följd av miljardlånet, skulle Cloetta Fazer efter återköpet nå en vinst på 210 miljoner kronor efter skatt. Utslaget på 13 miljoner aktier blir p/e-talet 9 räknat på nuvarande aktiekurs, vilket måste betraktas som ett riktigt fyndpris.
Finansiellt styrkebevis
Det finns dock en hake. Ägarfamiljerna Fazer och Svenfelt-Trotzig lär nog inte sälja sina aktier i första taget. Men beräkningen är ändå ett talande exempel på Cloetta Fazers finansiella stryka.
Bolaget tar marknadsandelar i takt med att de mindre chokladtillverkarna sorteras ut när livsmedelsbutikerna strömlinjeformas i olika koncept. Utvecklingen leder till ett mindre men lönsammare sortiment för de kvarvarande chokladtillverkarna. Dessutom lär Cloetta den närmaste framtiden investera cirka 70 miljoner kronor mindre än avskrivningarna, vilket hjälper till att höja den redovisade vinsten.
Cloettaaktien har vid ett par tidigare tillfällen varit i närheten av nuvarande aktiekursnivå. Kursrekordet på 165 kronor är från 1997 efter bolagets stora framgångar med chokladkakan Tarragona i Ryssland. Det är dags för Cloetta Fazer att sätta nytt kursrekord. Bolaget har nämligen aldrig stått starkare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.