Société Générale-strateg varnar för ny finanskris

Albert Edwards på Société Générale håller med RBS om de minst sagt dystra utsikterna för ekonomin som presenterades under tisdagen.

Edwards ser möjlighet till en ny krasch med oljepriser i botten, marknader som rasar och en kollaps för eurozonen.

Även om tisdagens råd från RBS att sälja alla innehav kommit att förlöjligas av den australiensiske ekonomen Stephen Koukoulas, håller Edwards med den brittiska storbanken.

– Utvecklingen i den globala ekonomin kommer att pressa USA in i en recession, finanskrisen kommer att återupptas, sade Edwards vid en investeringskonferens i London.

Vidare ser han att centralbankerna är en stor del av problemet, där finanskrisen var mer omfattande än vad de insåg och något som lett till en mycket stor kreditexpansion.

– De förstod inte systemet för att gå vidare med att inte förstå hur allvarligt de ställer till det i systemet ännu en gång. Nu har vi deflation utan att centralbankerna kan se det, sade Edwards i mycket skarp kritik mot bland annat den amerikanska och europeiska centralbanken.

Edwards bedömer att S&P 500-index i nuvarande björnmarknad kommer att falla under 666, bottennivån som noterades i mars 2009.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.