Spararna flockas kring aktiefonder

Spararna gjorde stora insättningar i aktiefonder, men skydde räntefonder och hedgefonder i maj.
Pengar
Foto:TT

I maj genomfördes den årliga insättningen av rabatter, på fondavgiften, och arvsvinster på spararnas premiepensionskonton. Nettoinflödet från premiepensionen hamnade på omkring 5 miljarder kronor, vilket bidrog till att det totala nysparandet i fonder summerades till 11,1 miljarder i maj.

Börsen gick starkt i maj och Stockholmsbörsens värde steg under månaden med 5,5 procent, inklusive utdelningar. Aktiefonder uppvisade ett nettoinflöde på 14 miljarder kronor och de flesta aktiefondstyper noterade insättningar. Mest lockade branschfonder, följt av Sverigefonder.

 

Nettosparande i fonder 2020, mdkr    
Aktiefonder 14,0 -33,5
Blandfonder 1,8 -23,0
Långa räntefonder 3,4 -17,1
KMorta räntefonder -3,9 21,2
Hedgefonder -4,4 -8,0
Övriga fonder 0,2 1,9
Summa 11,1 -58,5

 

Även långa räntefonder och blandfonder lockade under månaden och uppvisade nettoinflöden på 3,4 respektive 1,8 miljarder.

”När allt fler länder nu börjar lätta på sina restriktioner och de samhällsekonomiska hjulen så sakteliga börjat snurra igen, så fortsätter svenska sparare att köpa fonder. Aktiefonder uppvisade i likhet med föregående månad ett stort nettoinflöde under maj”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Under månaden gjordes även nettouttag från korta räntefonder och hedgefonder på 3,9 respektive 4,4 miljarder.

Den samlade fondförmögenheten ökade under månaden med 92 miljarder kronor och uppgick vid utgången av maj till 4 698 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 2 811 miljarder, motsvarande 60 procent, placerade i aktiefonder.

 

Fonder Fondförmögenheten, Mdkr
Aktiefonder 2 811
Blandfonder 1 084
Långa räntefonder 462
Korta räntefonder 278
Hedgefonder 40
Övriga fonder 23
Summa 4 698
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets