Spararna flyr företagsobligationer

Under det eskalerande läget i Ukraina har spararna sålt av företagsobligationer och ny teknik och istället vänt sina blickar mot räntefonder, enligt Nordnet.
Frida Bratt om fondsparandet, aktiefonder, och företagsobligationer.
Frida Bratt om fondsparandet. Foto: Nordnet och TT

Börserna har skakat under inledningen av året och under februari eskalerade situationen i Ukraina. I slutet av månaden nådde oron sin kulmen då Ryssland invaderade landet. Det har varit tydligt att spararna har valt att sälja av sina företagsobligationer under det osäkra läget, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Case Fair Play
Länsförsäkringar Global Indexnära IKC Avkastningsfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Spiltan Högräntefond
Öhman Etisk Emerging Markets Carnegie Corporate Bond
Swedbank Robur Access Asien Thematica – Future Mobility
Spiltan Räntefond Sverige Enter Småbolagsfond
SPP Aktiefond Global Handelsbanken Hållbar Energi
SPP Aktiefond USA TIN Ny Teknik
AMF Aktiefond Småbolag Länsförsäkringar Fastighetsfond
Spiltan Globalfond Investmentbolag Gladiator

”Spararna minns kraschen i företagsobligationsfonder under våren 2020, då vi senast hade en mycket kraftig oro på de finansiella marknaderna. Då stängde flera fonder för uttag, och där vill spararna inte hamna igen”, säger Frida Bratt.

Samtidigt stod svenska företagsobligationsfonder emot oron väl.

”Svenska företagsobligationsfonder har, jämfört med exempelvis europeiska,  stått emot oron bra, vilket beror på att de svenska varianterna ofta har en jämförelsevis lägre ränterisk. Å andra sidan är likviditeten här sämre, vilket gör att oro på marknaden kanske inte syns i fonderna på kort sikt. Det ska dock sägas att till skillnad mot under våren 2020 finns Riksbanken nu som en köpare i marknaden, vilket skulle kunna gjuta olja på vågorna om det behövs”, säger Frida Bratt.

Spararna har under februari vänt sina blickar mot breda indexfonder, samtidigt som en räntefond fortsätter klättra i popularitet.

”Breda indexfonder ligger stabilt i mångas långsiktiga månadssparande, och därför fortsätter dessa att köpas i förhållandevis hög utsträckning. Men vi kunde samtidigt se att en räntefond fortsätter klättra i köptoppen, vilket är ett tecken på att många redan innan Rysslands anfall mot Ukraina valde att dra ned lite på aktierisken i februari”, säger Frida Bratt.

Om du vill veta hur börsen går idag kan du gå in på Affärsvärldens nya sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.