Stockholmsbörsen
Sparekonom om Ukrainakonflikten: Stigande råvarupriser kan leda till stagflation
Ukrainakonflikten har eskalerat och Rysslands president Vladimir Putin har godkänt en militär operation i Ukraina. Detta för att eliminera vad han kallar för ett allvarligt hot mot Ryssland. Enligt Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har Ryssland inlett en fullskalig invasion. Globala aktier rasar på händelsen.
Nordnets sparekonom Frida Bratt menar också att börserna på kort sikt kommer att påverkas väldigt negativt av invasionen. Hon säger till Affärsvärlden att man historiskt har kunnat se ett mönster där börsen fallit kraftigt vid stora geopolitiska händelser för att sedan återhämta sig ganska kort därefter. Samtidigt påminner hon om att inflationsproblematiken ligger som en mörk fond i bakgrunden. Dock kan Ukrainakonflikten på sikt komma att bromsa de planerade räntehöjningarna, vilket kan få positiva konsekvenser för börsen.
“Vi kan titta på oljekrisen 1973, när ett högt oljepris gjorde att återhämtningen dröjde. Men det kan faktiskt vara så att kriget som Ryssland startat gör att centralbankerna kan få svårare att höja räntorna som planerat, om konjunkturen blir sämre. Paradoxalt nog skulle det kunna innebära en liten lättnad på sikt, ur ett rent och krasst börsperspektiv. På väldigt lång sikt är det min uppfattning att börsen stiger, det är naturligt för börsen att alltid leta sig uppåt”, säger hon.
Även Avanzas sparekonom Nicklas Andersson menar att konflikten skapar osäkerhet vilket sänker världens börser.
“I Ryssland såg vi Moskvabörsen falla -45% och RTS-index halverades. Det innebär att de nästan återupplever finanskrisen, men intradag. I sammanhanget bör man komma ihåg att börsen redan fallit en del innan detta besked. Många indexlätta aktier har redan fallit rejält”, säger han till Affärsvärlden.
Ukrainakonflikten har lett till stigande råvarupriser
Dollarn, guld och oljan stiger i kölvattnet av inflationen och oljepriset är nu på högsta nivån sedan 2014. Nicklas Andersson menar att råvarupriserna kan fortsätta upp, vilket bland annat kan bidra med en ökad inflationsimpuls.
“I sammanhanget ska vi dock komma ihåg att börsen tappat över 30% sedan ettårshögsta senaste året. Sist men inte minst är vi en periferi marknad där denna oro kan leda till att utländska investerare lämnar Stockholmsbörsen för nu och kanske även ser en förhöjd geopolitisk risk för europeiska aktier”, säger han.
Frida Bratt menar att de stigande råvarupriserna kan leda till stagflation.
“Stigande råvarupriser riskerar att dels spä på den inflation som centralbanken kämpar mot, dels slå mot tillväxten. Då får vi det sämsta av två världar, stagflation”, säger hon.
Samtidigt menar hon att konflikten försvagar kronan ytterligare. Den har redan försvagats av att den amerikanska centralbankens planer på att höja räntan samtidigt som Riksbanken planerar att vänta längre i jämförelse.
“Med stor geopolitisk oro försvagas kronan ytterligare, vilket är ett mönster vi känner igen från andra tider av oro. Kronan har fortfarande ganska dåligt rykte sedan 90-talskrisen och är inte en valuta investerare håller hårt i tider av oro”, säger hon.
“Goda affärer görs i dåliga tider”
Nicklas Andersson oroas över att spararna nu kan skrämmas till att sälja av hela eller delar av sitt sparande.
“Min förhoppning är dock att man kommer ihåg att goda affärer görs i dåliga tider. Det är enkelt sagt men svårare att praktisera. Ingen vet hur djup denna kris kommer bli men för den med lång sparhorisont är sannolikheten högre att ett löpande sparande härifrån och framåt blir bra än tvärtom. Börsen hade troligtvis tagit mer stryk om vi kom från ett mer ansträngt läge värderingsmässigt”, säger han och får medhåll av Frida Bratt:
“Det kan vara så att man initialt idag agerar med riskaversion, men jag tycker fortfarande att om man är långsiktig så har man ”lyxen” att fortsätta vara just det och inte hoppa in och ut med långsiktiga pengar. Gör man det riskerar man att missa viktiga uppgångsdagar som enligt ett historiskt mönster brukar komma förhållandevis tätt inpå nedgångsdagarna”, säger hon.
Du hittar både valutor och råvarors utveckling på Affärsvärldens sida Börsen idag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.