”Spararna köper fjolårsraketen”

Samtidigt som börsen har backat under årets första dagar har spararnas mönster med köp i tidigare favoriter fortsatt. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Aktier och fonder, aktieägare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Frida Bratt hör aktier som SBB, Embracer och Sinch, vilka drabbats i det  oroliga börsklimatet, till de mest nettoköpta bland spararna hos Nordnet under 2022 års första handelsdagar.

”Även Hexatronic köps friskt. Det är ju en riktig fjolårsraket, som legat helt rätt i tiden med tanke på vad börsen premierat under fjolåret; digitalisering och hög förvärvstakt. Nu faller aktien och då passar sparare på att köpa in sig, även om aktien är upp med över 400% på ett år”, säger hon.

Samtidigt köps även investmentbolag som Kinnevik och Latour, där den sistnämnda fortfarande handlas till en mycket hög premie. Frida Bratt påminner om att spararna även i augusti, när det senast skakade i investmentbolagsaktierna, passade på att tankade i investmentbolagsfavoriterna.

”Det blir intressant att följa om spararnas kärlek till tillväxtfavoriter är lika varm under 2022 som den var under 2021. Inflationsoron och stigande räntor talar ju inte för den typen av bolag rent generellt. Jag tror inte att 2022 blir tillväxtraketernas år. Och inte heller serieförvärvarnas, om vi får en något minskad riskaptit, vilket är möjligt”, säger hon och fortsätter:

Här är sex spännande aktier vi inte vågar äga – av olika anledningar

”Min gissning är att 2022 blir året då stabila bolag som gör vinst här och nu och som därmed kan ge utdelning kommer att premieras. Storbanker är en sektor vars intjäningsförmåga exempelvis ökar i den här miljön, och så ger de ju hög utdelning.”

En annan sektor som är intressant är fastigheter, menar sparekonomen, då fastighetsaktier är väldigt räntekänsliga.

”Samtidigt inflationsjusteras hyrorna och värdet är inflationsskyddande. Det skulle kunna betyda fallande premier i fastighetssektorn, vilket skulle kunna locka sparare enligt tidigare mönster”, avlutar hon

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.