Spararna tankar i SBB och Investor under oron: ”Har storköpts”

Under den stora geopolitiska oron i februari köpte Nordnets sparare SBB och Investor. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt, som menar att förtroendet för bolagets VD Ilija Batljan är högt bland privatspararna.
Ilija Batljan, VD för SBB.
Ilija Batljan, VD för SBB.

Rysslands invasion av Ukraina har skakat världen och de finansiella marknaderna. Spararna har också varit snara att se om sitt sparande, säger Nordnets Frida Bratt.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
SBB Meta Platforms
Investor Evolution
Nibe Tesla
Swedbank Nordea
Sinch Volvo
Kinnevik Telia Company
SSAB Astrazeneca
Volvo Cars Kindred
SAS Embracer
H&M Tele2

“Självklart är de humanitära konsekvenserna av krig alltid de viktigaste. Men vi märker också att många är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna. Torsdagen den 24 februari, när Ryssland militärt angrep Ukraina och börsen rasade, var trafiken till Nordnets sajt den högsta någonsin för en börsöppning. Intresset för att logga in och se hur de egna investeringarna påverkas var extremt stort”, säger Frida Bratt.

Under såväl de sista skälvande dagarna av februari som månaden i stort var SBB och Investor de mest nettoköpta aktierna hos Nordnet.

“Spararna tror stenhårt på SBB, och går knappast på blankarfirmans Viceroys linje i de turer som varit kring bolaget. SBB har storköpts under hela kursraset och är faktiskt den allra mest nettoköpta aktien av alla under månaden. Aktien petar till och med ned Investor, som brukar prenumerera på förstaplatsen”, säger Frida Bratt.

Dessutom säger hon att utdelningsaktier är heta igen. SSAB, som har tvåsiffrig direktavkastning, klättrar också i köptoppen. Spararna drogs även till SAS under februari.

“Det kraftiga raset i SAS under en enskild handelsdag fick spararna att storköpa. Attraktionen här tror jag dels ligger i att det är ett bolag många känner till, där man tidigare sett att staten kommit till undsättning, dels en aktör man tänker bör hamna i en positiv trend i och med återöppnandet efter pandemin”, säger Frida Bratt.

Den mest sålda aktien på Nordnet i februari var Meta. Även småspararfavoriter som Evolution och Embracer tog sig in på topplistan över mest nettosålda aktier.

Du hittar vinnarna och förlorarna på Stockholmsbörsen på Affärsvärldens sista Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG