Sparekonom: En dyrbar läxa

Många aktieägare är utpräglade patrioter. Skåningar köper biotech, medan norrbottningar går hårt in i råvaror, visar statistik. Men det kan bli dyrköpta läxor.

Nätmäklaren Avanza har filtrerat hela sitt aktiespararkollektiv på runt 400 000 småsparare och mätt överrepresentationen av ägda aktier relaterade till bostadsorterna. Slutsatsen är entydig – aktieägarna köper gärna aktier i bolag lokaliserade till sina hemorter.

Skåningar och Uppsalabor är klart överrepresenterade i aktier i biotech, företag med ursprung kring universitetsstäderna Lund respektive Uppsala. Göteborgare har en klart högre förkärlek för lastbilsjätten Volvo än i övriga landet. I Norrbotten ligger de råvarurelaterade bolagen SSAB och Boliden i topp.

– Det här är en röd tråd som löper igenom alla regioner, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Små bolag

Det är företrädesvis ganska smala bolag som har typiskt regionalt ägande. Om man bara mätte populäraste aktie rakt av skulle börsjätten H&M toppa överallt.

Överlag är överrepresentationen i de enskilda aktierna (se faktaruta) bland de lokala aktiespekulanternas aktieportföljer 50-100 procent, enligt Avanza.

En viss koppling till ens arbete kan finnas, att spararen äger aktier i bolaget man jobbar på, spekulerar Johanna Kull, men också att aktieinvesteraren gärna köper aktier i bolag som denne har kännedom om.

Extra tydligt märks det på fastighetsbolagen. Göteborgare har satsat sina sparmedel i fastighetsbolag med lokal förankring. Stockholmare har i sin tur i betydligt högre utsträckning än sparare från andra landsändar lagt sitt kapital i lokala bostadsutvecklare som Oscar Properties, SSM Holdings och Besqab.

– Med facit i hand har det blivit en dyrbar läxa, säger Johanna Kull.

Riskfylld nisch

Bostadsutvecklarna har rasat ordentligt på börsen senaste åren i takt med problemen på bostadsmarknaden. Stockholmsportföljen (bestående av tio bolag som är överrepresenterade hos sparare i Stockholmsområdet) har därmed backat 16 procent på ett år Göteborgsportföljen har gått bättre, plus åtta procent.

– Det finns en risk att nischa sig mot just fastighetsmarknaden, säger Johanna Kull och pekar på att man kanske redan äger en egen bostad där, vilket kan ge en dubbel smäll om den lokala marknaden viker.

På tre års sikt ser utvecklingen lite annorlunda ut. Då toppar portföljerna i Uppsala respektive Stockholms, upp runt 55 procent.

Fakta: Aktierna som ägs lokalt

De fem mest överrepresenterade aktierna bland de lokala investerarna.

Stockholmsportföljen:

SSM Holding, Heba, Oscar Properties, Besqab och Hembla

 

Uppsalaportföljen:

Beijer Alma, Q-Linea, IAR Systems Group, Biotage och Empir Group

 

Norrbottensportföljen:

Duroc, SSAB, Sagax, Diös och A3 Allmänna it- och telekom

 

Skåneportföljen:

Brinova Fastigheter, Victoria Park, Probi, Wihlborgs Fastigheter och Lindab International

 

Västra Götalandportföljen:

Serneke Group, Platzer fastigheter, Wallensatm, Volvo och Elos Medtech

Källa: AvanzaOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.