Sparekonomen: Rusning i konsumentbolagen – läge att tänka sig för

Spararna har sökt sig till defensiva bolag på den turbulenta börsen. Nordnets sparekonom Frida Bratt har tittar närmare på rusningen i konsumentbolagen och manar till sans vad gäller vidare investeringar.

Sedan årsskiftet har de stora konsumentbolagen Ica, Axfood och AAK rusat som raketer. Icas uppgång summeras till 47 procent, Axfoods 34 procent och AAK 59 procent.

Bakom uppgången ligger inte så mycket bolagsspecifika faktorer som attraktiv konjunkturokänslighet tillsammans med rekordlåga räntor.

”Nu när räntorna är låga – det var väldigt länge sedan någon fick 4 procent på räntemarknaden – så är investerare beredda att acceptera lägre avkastning för sitt risktagande på aktiemarknaden. Det innebär att man också är beredd att betala ett högre pris för aktierna. Särskilt för bolag med stabila kassaflöden, som just Ica och Axfood”, skriver Frida Bratt .

Men samtidigt som aktierna har stuckit iväg har vinstprognoserna legat kvar på samma nivåer. Därför är varken Ica eller Axfood några analysfavoriter, utan säljråden har duggat tätt. Ica värderas till p/e 28 om man ser ett framåt. Direktavkastningen har samtidigt sjunkit tillbaka till beskedliga 2,4 procent.

Om marknadsräntorna faller ännu mer så öppnar sig dock en möjlighet för att aktierna i dessa bolag kan stiga ännu mer.

”Just nu hänger börsens framtid helt enkelt på centralbankerna. Det hela kokar ned till att vi sparare får ställa oss det här decenniets knäckfråga nummer ett: vad är egentligen en normal ränta? Kan vi svara på det kan vi också svara på frågan hur mycket vi ska vara beredda att betala för aktier”, skriver hon och lägger till att det nog inte är smart att slänga sig över höga aktiepriser bara på grund av låga räntor och att spararna bör tänka sig för ”både en och två gånger” innan de kastar sig över Ica och Axfood.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här