Sparekonomen: Så agerar spararna på den skakiga kinesiska marknaden

Nordnets sparare har fiskat de kinesiska jättar som rasat, medan Kinafonder säljs av på bred front. Det säger nätmäklarens sparekonom Frida Bratt.
Sparekonomen: Så agerar spararna på den skakiga kinesiska marknaden - frida-bratt-900
Frida Bratt. Foto: Nordnet

Nordnets sparekonom Frida Bratt har kollat på hur spararna agerat på den kinesiska marknaden och sett att antalet ägare av Kinafonder bland Nordnets kunder har minskat med 20% sedan februari. De största försäljningarna har skett under sommaren. Försäljningarna verkar mycket drivas av en osäkerhet kring vilka sektorer som är näst på tur att stå inför regleringar.

Förändringen av antalet ägare av de mest ägda Kinafonderna sedan början av juli (Nordnet):

JPM Greater China: -15 %

Nordea Kinafond: – 14 %

JPM China: -14 %

Swedbank Robur Kinafond: -14 %

Handelsbanken Kinafond: -12 %

”De kinesiska marknadernas fall börjar nu på allvar bli ett mörkt moln på börshimlen. Det senaste åren har omvärlden fått se en rad exempel på att en investering i Kina är förenad med hög politisk risk, eftersom det är tydligt att den kinesiska regimen ökat ambitionerna att stärka staten och dess kontroll. Det sprider skräck i internationella investerare, vilket, tillsammans med spridningen av delta, fått Kinafonder på fall”, säger Frida Bratt.

Sett till aktiesidan har dock spararna plockat upp kinesiska techjättar som haft det tufft på börsen.

”Aliababa är talande nog den allra mest nettoköpta aktien av alla amerikanska aktier sedan början av juli. Även Nio finns med på köplistan. Gemensamt för de båda aktierna är att de gått riktigt dåligt under sommaren”, säger Frida Bratt.

Dock finns kinesiska aktier även med på säljlistan. Exempelvis är XPeng den fjärde mest nettosålda av alla amerikanska aktier sedan början av juni.

”Som sparare tror jag man måste räkna med att osäkerheten består så länge vi fortsätter få signalerna att regimen vill stärka kontrollen över privata företag. Samtidigt är Kina en enormt viktig tillväxtmarknad, och snart världens största ekonomi. Ett alternativ till kinesiska aktier eller en ren Kinafond kan vara en bredare tillväxtmarknadsfond”, säger Frida Bratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets