Sparekonomen: Spararna räds inte techfrossan

Trots att det råder press på de stora techaktierna så fortsätter spararna att tanka stora techjättar, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Frida Bratt
Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bland Nordnets sparare är Tesla och Apple de allra två mest nettoköpta aktierna hittills i september. Sedan sista augusti har antalet ägare av Apple ökad med 7% och Tesla med 8%.

Nordnets sparekonom Frida Bratt säger att effekten av de båda bolagens aktiesplittar i slutet av augusti möjligen kan ha spillt in i september, men att hon tror att merparten av köpen handlar om försök att komma in på lägre nivåer.

”Det finns en tro på att börsfrossan är temporär”, säger hon och fortsätter:

”Att frossan generellt inte är början på ett nytt stort ras är jag beredd att hålla med om. Handelsmönstret i aktierna, med stängningar på svagt plus efter att ha handlats ned under dagen, är inte ett mönster vi brukar se när det handlar om en rejäl börsoro.”

Hon ser dock inte reaktionen på den snabba uppgången som orimlig.

”I flera techbolag ställs helt oerhörda krav på framtida vinstlyft, det är klart att det då finns en fallhöjd och en osäkerhet som pockar och som tilltar ju längre uppgången varar. Dessutom kan vi nu se början på en rotation där fokus hamnar mer på värdebolag igen. I det kan det ligga ett skifte från USA till cykliska Europa, när återstarten kommer igång ordentligt, kanske med hjälp av ett vaccin.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.