Stordalen säljer förlaget till konkurrenten

Norska Strawberry Publishing, som har den norska finansmannen Petter Stordalen som huvudägare, säljer sin svenska och danska verksamhet till Bonnier Books.
Petter Stordalen
Petter Stordalen. Foto: Vidar Ruud/TT

Förvärvet omfattar Strawberry Publishing i Sverige, där Strawberry Förlag och Bazar Förlag ingår, samt Strawberry Forlag i Danmark. Bland de författare som är knutna till Strawberry syns Ninni Schulman, Camilla Läckberg och Viveca Sten.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären. Det finns ingen du respekterar mer än de du krigat hårdast med”, säger Petter Stordalen i pressmeddelandet.

”Bokbranschen är mitt i en rejäl digitalisering som kommer att kräva allt vårt fokus i Norge, varför det känns naturligt att lämna över stafettpinnen i Sverige och Danmark till Bonnier, som är ledande inom det området”, säger han vidare.

Petter Stordalen har drabbats hårt av den nuvarande coronakrisen. Nordic Choice har varslat tusentals medarbetare och nyförvärvet Ving har permitterat stora delar av personalen. Dessutom har Stordalen sålt nordiska aktier för över 250 miljoner kronor under årets första kvartal och han har sålt samtliga aktier i bland annat Dometic, Nent och Stillfront.