Största utbudet någonsin på Hemnet: ”Rekordövertag för köparna”

Aldrig tidigare har fler lägenheter legat ute på Hemnet, avslöjar ny statistik. Och köparna har ett rekordstort övertag enligt mäklarna. ”Sannolikt kommer räntehöjningar och höga elpriser fortsätta prägla marknaden under hösten”, säger mäklartoppen Johan Engström.
Största utbudet någonsin på Hemnet: ”Rekordövertag för köparna” - hemnetstat-augusti
Foto: TT

Sommartorkan är över. Efter att lägenhetsutbudet på Hemnet minskat under juni och juli, nådde utbudet nya rekordnivåer i augusti.

Inte under någon månad sedan Hemnet började mäta 2014 har lägenhetsutbudet varit större, om man ser till hela Sverige. Topp tre veckor med högst lägenhetsutbud någonsin var alla i augusti 2022.

Normalisering i Stockholm

Samtidigt som säljarna är tillbaka på Hemnet är intresset från lägenhetsspekulanterna det lägsta på flera år. Senast antalet klick på lägenhetsannonser var lägre under augusti var 2016. Antalet sidvisningar per lägenhetsannons var under augusti 1 390, vilket är knappt 30% färre än augusti 2021.

Vad gäller utbudet är de regionala skillnaderna dock stora. I Stockholms stad var utbudet under augusti inte mycket större än det var i fjol eller under augusti 2020. I Stockholm toppade utbudet i maj, och de nya rekordsiffrorna kan snarare förklaras med att resten av landet kommer ikapp. I Göteborg var exempelvis lägenhetstutbudet 26% större i augusti än under samma period i fjol, och i Malmö 22% större.

Rekordövertag för köparna

Hemnets nya statistik kommer samtidigt som Fastighetsbyrån presenterar sin mäklarpanel. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” svarar rekordmånga mäklare nu köparna. Köparnas övertag är störst i Stockholm och minst på mindre orter, enligt undersökningen.

”Vi har inte haft en liknande situation på bostadsmarknaden på nästan femton år och sannolikt kommer framför allt räntehöjningar och höga elpriser fortsätta att prägla marknaden under hösten”, säger VD:n Johan Engström i ett pressmeddelande.

Prisfallet fortsätter

Prisfallet på bostäder kommer enligt storbankerna att fortsätta under hösten. Alla storbanker tror nu att bostadspriserna kan falla 15%, från toppen till botten, vilket Affärsvärlden har rapporterat om.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.