Strid om regleringar i fokus
Börsen slutade på plus även under förra veckan och Affärsvärldens generalindex steg med 2,1 procent. Hittills i år har börsen därmed gått upp med drygt 7 procent.
Nu när rapportsäsongen är över för den här gången hamnar makrostatistiken i stället i blickfånget. I förra veckan kom viktiga siffror från SCB både när det gäller utvecklingen för detaljhandeln och för inflationen. Kurvorna pekade uppåt för detaljhandeln och det blev en ökning med 3,3 procent under januari månad jämfört med samma månad i fjol. Marknaden hade hoppats mer på varuhuskedjan Clas Ohlsons försäljningssiffror för februari och aktien störtdök vid rapporttillfället. Försäljningen ökade med endast 4 procent och att inte tillväxten blev högre än så berodde, enligt vd Klas Balkow, på det dåliga vädret. För bra väder på sommaren är inte heller bra, men det är klart att det snökaos som varit har minskat viljan att bege sig till någon av Clas Ohlsons femtiotal butiker i Sverige.
Den kalla vintern gav även höjda elpriser vilka bidrog till att inflationstakten ökade från 0,6 procent i januari till 1,2 procent under februari. Det har snöat rikligt i USA också, vilket gjorde att prognoserna för detaljhandeln var en nedgång med 0,2 procent för februari. Men i stället blev det en uppgång med 0,3 procent jämfört med månaden innan.
Arbetslösheten gick också åt rätt håll, antalet nyanmälda arbetssökanden minskade med 6?000 under vecka nio till 462?000 jämfört med föregående vecka. En liten besvikelse blev det ändå, marknaden hade hoppats på en större minskning.
Att den amerikanska konjunkturen går att rätt håll borde glädja finansministern Tim Geithner. Men han har fått ägna mycket uppmärksamhet åt en annan viktigt fråga den senaste tiden, nämligen EU:s planer på att reglera marknaden för hedge- och riskkapitalfonder. Med ett brev till EU-kommissionären Michel Bernier försöker den amerikanske finansministern stoppa förslaget som har delat Europa i två olika läger. Tim Geithner har en lierad i Storbritanniens premiärminister Gordon Brown.
Både USA och Storbritannien är dominerande aktörer inom finanssektorn och att London är finanscentrumet i Europa uppskattas nog måttligt av den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Frankrike förespråkar statlig kontroll framför det fria kapitalet och ser regleringen som ett sätt att stärka sina egna positioner inom finans.
Tyskland, som inte heller räknas till de starka aktörerna inom finans, går på samma linje som Frankrike. Sverige är kritiskt till förslaget då vår finanssektor är en betydande inkomstkälla, till skillnad mot den i Danmark, som sällar sig till förespråkarna. Ett av Danmarks största bolag, telekombolaget TDC, ägs till största delen av riskkapitalister och kanske är det erfarenheten av detta som gör att danskarna vill reglera området.
Investmentbanken Goldman Sachs hjälp till Grekland med att “koka böckerna” för att dölja budgetunderskottet har förstås spätt på missnöjet mot den här typen av aktörer. Och oron växer för att det inte bara är länderna som ingår i Pigs (Portugal, Irland, Grekland och Spanien) som har stora problem med växande budgetunderskott, utan många fler. På grund av finanskrisen sker redan i dag en styrning av kapitalet och ytterligare regleringar kommer inte att göra det billigare att låna kapital, snarare tvärtom eftersom likviditeten riskerar att minska på marknaden. Börsen gynnas inte av det pågående handelskriget och inte heller av regleringar.
Men åter till det kalla Sverige. Ett bolag som borde ha gått lysande tack vare all snö är Skistar och på fredag får vi veta mer då rapporten kommer. De två vindkraftbolagen som är på väg till börsen, O2 och Arise, kan också liva upp stämningen.
Det är ganska tunt med makrostatistik framöver med undantag för intressanta försäljningssiffror från den amerikanska bostadsmarknaden där allt elände en gång började. n
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.