Styrelseledamot i Saab förlorar tvist med Skatteverket

En av Saabs styrelseledamöter köpte aktier av sig själv genom två olika bolag han var majoritetsägare i. Skatteverket menar att affären ska betraktas som en utdelning på 9 Mkr, något ledamoten bestridit. Kammarrätten går dock på Skatteverkets linje.
Styrelseledamot i Saab förlorar tvist med Skatteverket - saab
Foto: Saab

Under 2019 överfördes 9 Mkr mellan två bolag som Saab-ledamoten var majoritetsägare i. Bolagen har ingen koppling till Saab.

Överföringen ägde rum genom att att det ena bolaget köpte 139 aktier av det andra för för totalt 13 900 kr.

Samma dag genomfördes en riktad inlösen av aktierna som precis köpts. För att lösa in aktierna betalades 9 Mkr till det bolag som precis köpt dem. Det genomfördes även en fondemission som återställde aktiekapitalet till nivåerna innan affären ägde rum.

Kammarrätten på Skatteverkets linje

Kammarrätten menar att det på förhand varit bestämt att handlingarna skulle ”neutralisera varandra” och inte leda till något förändring av ägarförhållandena. Resultatet är en förmögenhetsöverföring mellan bolagen som har skett för styrelseledamotens räkning, enligt Kammarrätten.

”En förmögenhetsöverföring som inte är affärsmässigt motiverad från ett aktiebolag till ett annat ska anses innebära ett sådant förfogande över det överförda värdet att det ska behandlas som utdelning till aktieägarna i det överlåtandet bolaget”, skriver Kammarrätten i domen som kom i februari i år.

Skatteverkets beslut från 2021 ligger således fast och ledamoten ska betala kvarskatt på de 9 miljonerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.