Sven Hagströmer om nya vd:n: Är på banan från dag ett

Avanzas ordförande är nöjd med att bolaget nu rekryterar inifrån branschen och därmed slipper den långa startsträckan som man upplevde med tidigare vd:n Johan Prom.
Sven Hagströmer om nya vd:n: Är på banan från dag ett - sven-hagströmer-700-170113_binary_6818046.jpg

Det tog bara drygt två veckor från att Avanza meddelade Johan Proms avgång som vd till att bolaget presenterade en ersättare. Ny vd på nätbanken blir Länsförsäkringar Banks vd Rikard Josefson som tillträder på Avanza senast inom sex månader.

Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer är nöjd med rekryteringen.

– Jag har haft ögonen på Rikard i ett antal år. Vi har ju haft en liten tävling med Länsförsäkringar Bank när det gäller SKI (Svenskt Kvalitetsindex reds anm.), vi har sju vinster och de har tre. Rikard är en riktig tävlingsmänniska, så de har ju satt upp som mål att de ska vinna allt man kan vinna, säger Sven Hagströmer.

När Johan Prom anställdes direkt från dagligvarubranschen var tanken att Avanza skulle ta in en vd med tydligt kundfokus men som samtidigt kunde bidra med nya perspektiv på finansbranschen. Det föll inte så väl ut.

– Förut har jag lite skämtsamt sagt att erfarenhet är en belastning. Nu har vi rekryterat någon som har gediget branschkunnande, så det här är något helt annat. Men han är ändå inte den där bankstereotypen, utan vi har hittat någon som har precis samma DNA som vi har, säger Sven Hagströmer.

Du tror inte att det finns någon risk att ni rör er mer mot att bli en traditionell bank i och med den här rekryteringen?

– Nej, det finns ju en väldig kraft i firman hos alla anställda att hela tiden titta framåt och förbättra sig. Om vi har uppnått en framgång så kanske vi kan korka upp en flaska gott vin, men dagen efter är vi på gång igen. Det är jätteviktigt att aldrig vila på gamla framgångar.

Med Rikard Josefson slipper Avanza den upplärningsperiod som Johan Prom behövde då han tillträdde som vd.

– All kunskap om finansbranschen sitter i ryggmärgen på Rikard. Från dag ett är han på banan. Vi sitter här och tycker att allt det vi gör i finansbranschen är så självklart. Johan hade ju väldigt bra referenser från sin bransch, men att luftlandsätta någon i finansbranschen är inte lätt, säger Sven Hagströmer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.