Sverige i patenttoppen

Efter Schweiz ligger Sverige tvåa i världen räknat i antal patent per invånare.

Patentansökningarna från Sverige till Europeiska patentverket (EPO) ökade klart mer än det europeiska snittet förra året.

Det skriver EPO i ett pressmeddelande på torsdagen.

Antalet patentansökningar från Sverige till EPO ökade under 2019 med 8,0 procent till 4.381, vilket är högre än EU-snittet på 4,0 procent.

”Sverige är nummer ett inom digital kommunikation och en viktig innovationsmotor för hela Europa”, säger António Campinos, chef för EPO, i en kommentar.

Det totala antalet patentansökningar till EPO steg 2019 med 4,0 procent till drygt 181.406. I likhet med tidigare står Kina för en kraftig ökning (29,2 procent), men även Sydkorea ökar rejält (14,1 procent).

USA ligger i topp och ökade med 5,5 procent till 46.201 ansökningar, Tyskland ökade med 0,5 procent medan Japan minskade med 2,3 procent. Fyra ligger nu Kina, Frankrike är femma och Sydkorea är sexa. Sverige ligger fortsatt på en elfte plats.

Antalet patentansökningar från svenska företag som beviljats av EPO ökade 2019 med 8,5 procent jämfört med föregående år, till 3.838.

Sett till antalet patentansökningar per capita har Sverige klättrar från en fjärde till andra plats, endast slagen av Schweiz. Danmark är trea och Nederländerna fyra.

Huawei har förstaplatsen över företag med flest patentansökningar, följt av Samsung och LG. Ericsson stiger från plats åtta till sju.

Ericsson är det i särklass mest aktiva svenska företaget i fråga om patentansökningar, 1.616, följt av Electrolux (139) och Volvo (134).

Det för svensk del största teknologiområdet är liksom tidigare Digital Communication, med 30 procent av ansökningarna. Sverige svarade för 9,2 procent av alla ansökningar inom sektorn och ligger därmed på förstaplats i Europa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets