Rapport: Sverige bäst i EU på innovation – petar ner Danmark från tronen

Efter flera år i skuggan av Danmark placerar sig Sverige nu högst i EU-kommissionens årliga innovationsranking. Rapporten visar att Sverige briljerar inom forskning och digitalisering.
"Något sådan här bygger man inte över en natt", säger Göran Marklund på Vinnova till Afv.
Samtidigt tappar Norge mark i den europeiska innovationsligan.
Danmark och Sverige
Sverige är EU:s mest innovativa land och petar ner Danmark från tronen. Det visar årets upplaga av European Innovation Scoreboard. Foto: TT

Sverige knycker förstaplatsen som EU:s mest innovativa land. Det visar årets upplaga av European Innovation Scoreboard, där EU-kommissionen årligen mäter medlemsländernas innovationsförmåga.

Efter att ha legat efter Danmark i flera år är Sverige nu etta, följt av just Danmark, Nederländerna och Finland. Dessa fyra länder tillhör gruppen ”Innovation Leaders”, där medlemsländerna bedöms ha en innovationskapacitet som överstiger 125% av EU-genomsnittet.

Sett till hela Europa ligger Schweiz på första plats.

Verksledningsgruppen 2017
Göran Marklund på Vinnova.
Foto: Vinnova

Att Sverige rankas högt på sådana här typer av listor är bra för bilden är av Sverige, menar Göran Marklund, ställföreträdande generaldirektör för externa frågor på Vinnova.

“Det märks väldigt tydligt när man är ute internationellt att Sverige ses som ett innovationsledande land i världen. Och det beror på att vi är det. Men det beror också på att det framgår av sådana här indexmätningar av olika slag”, säger han till Afv.

Höga placeringar på listor likt denna är bra, inte minst för att kunna attrahera brain power. 

“Byggdes inte över en natt”

I 2025 års mätning placerar sig Sverige i topp inom åtta av de totalt 32 indikatorer som används för att bedöma ländernas prestationer. Bland annat handlar det om företagens forsknings- och utvecklingssatsningar, användningen av molntjänster i näringslivet och så kallad produktionsbaserad CO₂-produktivitet – ett mått på hur mycket ekonomiskt värde som skapas per ton koldioxidutsläpp.

“Vi har en relativt sett CO2-vänlig energibas som behövs för all produktion när den nu kommer att behöva ställas om för att bli fossilfri. På lång sikt är det här viktigt för att Sverige ska klara den ekonomiska utvecklingen och tillväxten”, säger Göran Marklund.

Sammantaget visar resultatet att Sverige har ett starkt fäste inom såväl traditionell FoU som digitalisering och grön teknik. Innovationen är inte bara djup utan också brett förankrad i den svenska ekonomin, konstaterar rapporten.

Marklund menar dock att man inte ska haka upp sig på enskilda år utan förstå att Sverige legat i topp länge. Landets innovationsförmåga kan dateras tillbaka till början av 1900-talet när grunden till Sveriges industriella utveckling lades.

“Det gjordes ganska kraftfulla satsningar. Statliga och privata investeringar gick hand i hand för att utveckla landet”, säger han och avslutar.

“Något sådan här bygger man inte över en natt.”

Bolag som Ericsson, ASEA (senare ABB) och Vattenfall har varit betydelsefulla, liksom fordonsindustrin med Scania och Volvo i täten. Även läkemedelsindustrin har haft stor vikt för Sverige som innovationsland.

Marklund lyfter också det faktum att Sverige har en högutbildad befolkning som dessutom är öppna för att testa nya typer av produkter och innovationer.

Samtidigt har landet under de senaste åren blivit en av de ledande nationerna på startup-scenen. Miljard-AI-bolagen Lovable, Sana och Legora är givna exempel på det.

Norges tillbakagång

Rapporten pekar på att skillnaderna mellan medlemsländerna fortfarande är stora – även om gapen minskat något sedan 2018. Däremot har avståndet inom toppen ökat, där Sverige och Danmark nu drar ifrån övriga länder i sin grupp.

Ett land som rör sig i motsatt riktning är Norge. I år backar landet från sjunde till nionde plats i rankningen. Trots goda förutsättningar – med hög digital kompetens och starka samarbeten inom innovationssystemet – lyckas inte Norge omvandla sin kunskap till kommersiella resultat i samma utsträckning som flera andra europeiska länder, enligt rapporten. Företagens satsningar på forskning och utveckling ligger långt under EU-snittet, och samtidigt har tillgången till riskkapital sjunkit kraftigt det senaste året.

Dessutom presterar Norge svagt inom immateriella tillgångar – såsom patent och design – och ligger enligt rapporten på endast 48,4% av EU-genomsnittet på det området. Exporten av ny teknik är också låg, vilket hämmar den internationella genomslagskraften.

“Norge har andra utmaningar än vad Sverige har. De har en sådan fantastisk olje- och basindustri som ger enorma vinster, men det är förhållandevis svårt att utveckla helt nya sektorer eller nya industrier”, säger Göran Marklund men påtalar att Norges satsningar inom grön teknik varit framgångsrika.

Längst ned i innovationsligan återfinns Polen, Lettland, Bulgarien och Rumänien, som fortfarande har en lång väg kvar till EU:s snittnivå.

Även solen har fläckar

Sveriges förstaplats till trots finns även på hemmaplan tydliga förbättringsområden. Offentligt stöd till företagens FoU är relativt lågt i förhållande till andra länder i unionen. Dessutom satsar svenska företag i liten utsträckning på innovationsrelaterade aktiviteter utanför den rena forskningen – som design, marknadsföring och utbildning. Enligt rapporten är andelen sysselsatta i snabbväxande, innovationsdrivna företag också lägre än i många andra EU-länder, vilket tyder på att stark forskning inte alltid omsätts i tillväxt.

European Innovation Scoreboard är EU-kommissionens främsta verktyg för att mäta länders innovationskapacitet och har publicerats varje år sedan 2001. Årets upplaga innehåller även uppdaterade indikatorer som fångar digitalisering, miljöeffektivitet och beroende av högteknologisk import från länder utanför unionen.

EU:s mest innovativa länder

1. Sverige

2. Danmark

3. Nederländerna

4. Finland

5. Irland

6. Belgien

7. Luxemburg

8. Österrike

9.Tyskland

10. Frankrike

11. Estland

12. Malta

13. Slovenien

14. Italien

15. Spanien

16. Portugal

17. Cypern

18. Litauen

19. Tjeckien

20. Grekland

21. Kroatien

22. Ungern

23. Polen

24. Slovakien

25. Lettland

26. Bulgarien

27. Rumänien

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.