Sveriges BNP sjönk mindre än väntat i andra kvartalet

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, sjönk mindre än väntat i årstakt i andra kvartalet.
Sveriges BNP sjönk mindre än väntat i andra kvartalet - SVENSKA FLAGGAN
Svenska flaggan vajar med Strandvägen och Stockholm i bakgrunden. Foto: Fredrik Sandberg / TT

På årsbasis sjönk bruttonationalprodukten 1,0 procent (+1,0 reviderat från +0,8), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en minskning på 1,1 procent.

I kvartalstakt var BNP ned 0,8 procent, säsongsrensat och jämfört med kvartalet innan. Nedgången förklaras framför allt av minskad varuexport och lagerinvesteringar.

”BNP tyngdes av nedgångar inom flera komponenter andra kvartalet, såsom en svag nettoexport och minskade lagerinvesteringar. Hushållens konsumtionsutgifter minskade för fjärde kvartalet i rad”, säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna.

Hushållens konsumtion minskade med 0,2 procent. Minskade utgifter för bostäder samt rekreation och kultur bidrog mest till nedgången.

Lagerinvesteringarna drog ned BNP-utvecklingen med 0,4 procentenheter. Lager inom varuhandeln bidrog mest till nedgången.

Exporten minskade med 0,8 procent och importen ökade med 0,1 procent. Exportnettot drog ned BNP-tillväxten med 0,5 procentenheter.

Den så kallade BNP-indikatorn, som publicerades i slutet av juli, pekade på en nedgång med 1,5 procent på kvartalsbasis och -2,4 procent på årsbasis.

Sverige, % Q2-2023 Konsensus Q1-2023 Reviderad
BNP, QQ -0,8 -1,3 0,6 0,4
BNP, YY -1,0 -1,1 0,8 1,0

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets