Chefsekonomen: Inte lika säker på Riksbankens prognos

Alla storbanker tror att Riksbanken sänker räntan i nästa vecka. Men Enligt DNB Carnegies chefsekonom Ulf Andersson kommer det med ökade inflationsrisker, berättar han för Afv.
Chefsekonomen: Inte lika säker på Riksbankens prognos - Chefsekonom…
Ulf Andersson (t.h.) tror att Erik Thedéen (T.v.) kommer sänka styrräntan. Foto: Christine Olsson / TT / DNB Carnegie

Riksbanken har fått ytterligare två viktiga datapunkter inför nästa veckas räntebesked.

SCB:S BNP-indikator visar nu att svensk BNP steg med 0.4% i April. Samtidigt har Riksbanken släppt sin företagsrapport, som indikerar ett försvagat konjunkturläge och en dyster syn från företagen gällande den ekonomiska utvecklingen de kommande månaderna.

“Det som var på väg åt rätt håll har kommit av sig”, skriver Riksbanken i sin rapport.

I nuläget ligger styrräntan på 2.25%, vid senaste penningpolitiska mötet i maj valde riksbanksdirektionen att lämna räntan oförändrad och riksbankschefen Erik Thedéen ansåg läget som svårbedömt.

“Kombinationen konjunktur och inflationsdynamik måste bli tydligare i ena eller andra riktningen för att vi ska vara lite mer övertygade om vad nästa steg är”, sade Erik Thedéen till Affärsvärlden i en intervju efter det så kallade “mellanmötet” i maj i år.

Inte nödvändig sänkning

Ulf Andersson , chefsekonom på DNB Carnegie, menar att Riksbanken har varit tydliga med att de ska lätta på penningpolitiken.

Han tycker inte att sänkningen är nödvändig just och menar på att den kan finnas en inflationsrisk på uppsidan.

“Riksbanken verkar övertygad om att inflationsuppgången vi har sett i år är tillfällig och att det är tillbaka på 2% nästa år, det är jag inte lika säker på”, säger Andersson till Afv.

Goda förutsättningar för återhämtning

DNB Carnegie tror, likt alla svenska storbanker, att Riksbanken kommer sänka styrräntan med 25 punkter.

“Förutsättningarna för en återhämtning av svensk ekonomi är fortsatt ganska goda just nu, även om mycket kom av sig under början av året. Vi såg att aktiviteten ökade inom alla områden i slutet av fjolåret”, säger Ulf Andersson.

“Vi väntar oss också en gradvis konjunkturåterhämtning i Europa, vilket kommer att hjälpa den svenska ekonomin, fortsätter han.

I april 2025 kom den så kallade Liberation Day där USA:s president Donald Trump aviserade höjda tullar mot ett stort antal länder. Det försatte hela ekonomin i en “mycket stor osäkerhet”, enligt Ulf Andersson.

Andersson ser dock att konsumenterna kan komma tillbaka och lätta på plånboken desto mer. Detta visade sig även i BNP-sifforna, som kom under tisdagsmorgonen, men Andersson menar att större investeringar kan dröja.

Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB och DNB tror alla att Riksbanken kommer sänka styrräntan med 25 punkter i nästa vecka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.