Teknikkonsult med muskler

Uppsvinget för kärnkraften gör ÅF till en vinnare. Med kapacitet att låna minst en miljard kronor har bolaget goda tillväxtutsikter.

Den 50 kvadratmeter stora ÅF- skylten på teknikkonsultens huvudkontor i Stockholmsförorten Solna syns lång väg. ÅF har även lyckats med att vara synlig de senaste åren i olika marknadsföringskampanjer, bland annat med idrottsstjärnan Sanna Kallur. Det har lönat sig då ÅF numera är en av de populäraste arbetsplatserna bland ingenjörer. Nyligen fick konsulten en andraplacering i Universums karriärbarometer, snäppet efter Ikea. Det är guld värt för att locka till sig bra medarbetare och särskilt under högtryck i branschen, men i dagens ekonomiska läge handlar det allt oftare om neddragningar.

Konsulterna är de som först åker ut när företagen behöver göra besparingar. Debiteringsgraden för ÅF minskade tredjekvartalet med två procentenheter till 72 procent från motsvarande kvartal året innan, men det är fortfarande en bra nivå, med tanke på att den var nere i 67 procent under 2003. Vinstmarginalerna sjönk också under det tredje kvartalet, med en procentenhet från i fjol, till 7,2 procent. För ÅF gäller det att kunna erbjuda tjänster som inte redan finns i bolagen och som inte heller är lätta att göra sig av med.

ÅF:s tekniska kompetens är inom industri, energi och infrastruktur. Omkring 70 procent av konsulterna är anställda i Sverige, och förutom Norden är Schweiz, Baltikum och Ryssland andra prioriterade marknader. Konsulttjänsterna inom industriella processer har varit under press och ett 50-tal konsulter har sagts upp under året, men under det tredje kvartalet var det åter organisk tillväxt. Det har pumpats in pengar i infrastruktur världen över. Men för ÅF är infrastruktur det område som faktiskt har gått sämst hittills i år. Förklaringen är en nedgång för byggrelaterade tjänster till industrin och privata bygg- och fastighetsbolag, men energieffektivisering av fastigheter går fortsatt starkt. Och affärsområdet energi ångar på, mycket tack vare köpet av ryska energikonsulten Lonas i oktober i fjol. Oderingången för konsulttjänsterna inom energi överskred bolagets förväntningar och ett område som växer kraftigt är kärnkraften. Grannlandet Finland har stora kärnkraftsplaner på gång, vilket ÅF hoppas få glädje av. Teknisk kontroll är ett område som också gått bra under året, bland annat med hjälp av ett tjeckiskt förvärv, och även här är kärnkraftsindustrin en stor uppdragsgivare. Kraftbolagen är en viktig kundgrupp för ÅF och både Vattenfall och dess motsvarighet i Schweiz, Atel, ingår bland de tio största kunderna. Andra stora kunder är Banverket, Ericsson, Fortum, Försvarets materielverk och Peab, så det är en bra mix av både privat och offentlig verksamhet.

ÅF finns redan i 20 länder och vd Jonas Wiström vill gärna växa vidare, både i Sverige och utomlands. I fjol shoppade ÅF ett tiotal bolag och fortsätter att räkna på allt. För att ÅF ska nå en omsättning på en miljard euro år 2015, vilket innebär 40-procentig ökning från i dag, krävs förvärv. En nettoskuld på 290 miljoner kronor är ingen tung börda, och ÅF har en lånekapacitet på minst en miljard kronor. Så räkna med att bolaget fortsätter med att köpa inom energisegmentet när det väl släpper på kreditsidan. Det finns säkert en och en annan som även räknar på ÅF, men storägaren, ÅF-stiftelserna, var inte så pigg sist när konkurrenten Sweco lade ett bud. Där finns nog inget att hämta.

ÅF är ett bolag som har visat sig kunna tuffa på även i sämre tider, då exponeringen mot olika branscher sprider riskerna. Trots att kursen har ökat med nästan 70 procent under ett år, och dragit ifrån både index och konkurrenten Sweco rejält de tre senaste månaderna, ser vi att aktien kan fortsätta uppåt. Vi räknar dock med en försiktig tillväxt nästa år och att den tar fart först år 2011. Aktien handlas till 12 gånger vinsten nästa år, vilket är i linje med konkurrenterna. Det som främst talar för ÅF är inriktningen mot energi och bolagets starka finanser, och därför rekommenderar vi köp.

Nyckeltal

Miljoner kronor 2008 2009p 2010p

Omsättning 4 569 4 690 4 831

Vinstmarginal 10% 8% 8%

Vinst per aktie, kr 19,1 15,7 16,6

P/e-tal vid kurs, 194,5 kr – 12 12

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight