TEMA: PRIVATA PLACERINGAR – FONDER: Fondernas riskabla aktivitet

De mest aktiva fondförvaltarna ger kunderna både högrerisktagande och högre kostnader. Men skilj på aktivitet ochaktivitet.

Vad är bäst, en aktiv eller passiv förvaltare? Ja, den frågangår inte att besvara om man inte först bestämmer vilken typ avaktivitet man talar om. En användning av ordet aktiv gällerfonder där förvaltaren enbart köper de aktier varskursutveckling i framtiden bedöms överträffa fondensjämförelseindex. Motsatsen är då en fond som köper alla aktier iprecis samma procentuella fördelning som index, vilket brukarkallas passiv förvaltning (en indexfond).

Avvikelsen från de aktier som ingår i fondens jämförelseindexmäts med ett nyckeltal som kallas aktiv risk (på engelskatracking error). Det är ett statistiskt mått som beräknas somstandardavvikelsen per år hos fondens avkastning jämfört medindex avkastning. Ju högre aktiv risk, desto större chans attfonden lyckas mycket bättre än genomsnittet – och desto störreär förstås risken att förvaltaren helt misslyckas. De historiskaavvikelserna kan även användas för prognoser. Om man antar attförvaltaren i genomsnitt lyckas lika bra som index och att denaktiva risken inte förändras det kommande året, så innebär enaktiv risk på fyra procent att fondens avkastning två år av treinte kommer att avvika mer än fyra procentenheter frånmarknadens genomsnittliga avkastning.

Med tanke på att de flesta fondsparare nog förväntar sig attderas fond skall utvecklas ungefär som marknaden som helhet (mengärna lite bättre), så innebär en hög aktiv risk en stor riskatt kunden blir besviken. De fondföretag som tillåter sinaförvaltare att ha en hög aktiv risk borde därför tydligareinformera sina kunder om att avkastningen med stor sannolikhetkommer att avvika kraftigt från marknadens genomsnitt. En heltannan användning av ordet aktiv gäller förvaltare som gör mycketaffärer. Genom att hela tiden försöka köpa billigt och säljadyrt hoppas förvaltaren öka fondens avkastning. Att göra mycketaffärer kostar visserligen en hel del (se Fonderna som sitternöjda i 97/13), men är förvaltaren skicklig på att förutsägakortsiktiga svängningar så blir vinsterna stora.

Det nyckeltal som normalt används för att mäta denna aktivitetär fondens omsättningshastighet, som är summan av köp ochförsäljningar i relation till fondens förmögenhet (FondbolagensFörening har valt en definition där nyckeltalet justeras förförändringar i fondens storlek, genom att det minsta av summaköp och summa försäljningar ställs i relation tillfondförmögenheten).

För att få jämförbarhet bör omsättningshastighet alltid angesper år. Hundra procent omsättningshastighet innebär då attförvaltaren i genomsnitt behåller aktierna i ett år, tjugoprocent innebär att förvaltaren i genomsnitt behåller dem i femår.

Dessa två nyckeltal, både aktiv risk och omsättningshastighet,finns numera med i rapporteringen från nästan alla svenskafondföretag. Därmed är det intressant att jämföra och se vilkaförvaltare som är mest respektive minst aktiva (ur den ena ellerandra synvinkeln).

Affärsvärlden har gått igenom de nyligen publiceradehalvårsrapporterna och hittat omsättningshastighet beräknad för229 fonder och aktiv risk för 152. Att beräkningen av aktiv riskinte är lika vanlig beror dels på att alla fonder inte har valtett jämförelseindex, dels på att Fondbolagens Förening inte harmed detta nyckeltal i sina rekommendationer.

Skillnaden i aktivitet är störst när det gälleromsättningshastighet. De mest aktiva fonderna byter aktierhundra gånger oftare än de minst aktiva. Den första tabellennedan visar att det är Banco som har flest fonder med riktigthög omsättningshastighet. Nästa tabell visar de fonder som hadelägst omsättning under första halvåret 1997, och här är detSparbanken som dominerar.

Men även när det gäller avvikelse från jämförelseindex ärskillnaderna stora, de fonder som har högst aktiv risk liggeröver 15 procent per år medan de som har lägst ligger under tvåprocent. Som den stora tabellen visar är det främstutlandsfonderna som har hög aktiv risk.

Detta är egentligen konstigt, eftersom det snarare borde vara påStockholmsbörsen som förvaltarna skulle kunna vara säkra nog attvåga ta entydigt ställning. Men kanske gör det större antaletaktier som finns att välja mellan i resten av världen attförvaltarna frestas att välja bort vissa branscher och vissaländer.

De två betydelserna av aktiv hänger delvis samman, eftersom enförvaltare som tar stor aktiv risk ofta även gör mycket affärer.Men man kan absolut inte sätta likhetstecken mellan de två,eftersom det också finns förvaltare som tar stor aktiv riskgenom att enbart satsa på vissa aktier, men behåller sammaaktier länge och därför får låg omsättningshastighet. Ett braexempel på det sistnämnda är Sparbankernas fondförvaltare Robur,vars fonder i genomsnitt har lägst omsättningshastighet mensamtidigt i genomsnitt har högst aktiv risk. ÄvenFöreningsbankens fonder är ett bevis på det omvända sambandet,med den näst lägsta omsättningshastigheten i branschen och dennäst högsta aktiva risken.

Intressant nog är detta ett tecken på att Roburs övertagande avFöreningsbankens fonder, som skedde nu i helgen, var ett lyckatgiftemål.

Men samtidigt är det inte sant att låg omsättningshastighetautomatiskt ger hög aktiv risk. Länsförsäkringar, Handelsbankenoch Nordbanken har ofta både låg omsättning och låg aktiv risk isina fonder. Och både Hagströmer & Qviberg och S-E-Banken Fonderhar kombinerat hög omsättningshastighet med relativt storaavvikelser från index.

Låg omsättningshastighet gynnar i genomsnitt fondspararna,särskilt när det gäller utlandsfonder. Orsaken är de kostnadersom köp och försäljningar alltid belastar fonderna med, bådesynliga (courtage) och dolda (valutaväxling och skillnadenmellan köp- och säljkurs), som innebär att det inte räcker attförvaltaren här rätt i hälften av alla beslut. Om förvaltareninte är skickligare än genomsnittet så kommer ökadomsättningshastighet därför att ge lägre avkastning. Och när detgäller utlandsfonder så är det troligt att en svensk förvaltarebaserad i Stockholm är sämre informerad än de lokala placerarna.

När det gäller aktiv risk finns det en tumregel som säger attden bör vara över 3 procent, men under 8 procent. Om den aktivarisken är för låg innebär det att förvaltaren i stort sett baraköper samma andel av alla aktier som i jämförelseindex, vilketinte kräver någon kunskap om börsföretag och aktievärdering. Dåvore det hederligare att sälja fonden som en indexfond medbetydligt lägre avgifter.

Om den aktiva risken är för hög innebär det att fonden interiktigt är vad den utger sig för att vara. Det finnsSverigefonder som nästan enbart köper småbolag och globalfondersom helt undviker Japan, Asien och Latinamerika. Då vore detärligare mot kunderna att byta jämförelseindex och kalla fondenför något annat.

Robur extrem

Snitt Snitt Aktiv6 mån 1997 Oms.hast. riskHagstr & Qviberg 124 6,1ABB 111 4,6Banco 99 usS-E-Banken 68 6,5Folksam 50 3,4Nordbanken 45 3,3Wasa 45 3,7Handelsbanken 42 3,6Länsförsäkringar 40 2,7Skandiabanken 29 usFöreningsbanken 28 7Sparbanken (Robur) 22 7,6Snitt 46 5,1Anm: Sparbankens fondförvaltare har både lägstomsättningshastighet och högst aktiv risk.

Byter ofta

Omsättningshastighet, %

VårenFond 1997 1996SEB Skandi Natural R 332 391SEB Råvaru 300 373Handelsb Japan 290 260Banco Kombi 264 117Alfred Berg Bransch F 260 110Banco Amerika 250 109ABB USA 224 184SEB Chans/Risk 179 168Banco Japan 176 80Banco Global 172 88Banco Sydved 170 106Öhman Sverige 160 180SEB Skandi Emerg M 159 135Banco Bransch 158 161Hagstr & Qvi Sverige 154 90Banco Fjärran Östern 154 68Föreningsb Europa 146 76Hagstr & Qvi Allemans 146 79Trevise Tillväxt 146 198SEB Emerging Markets 144 135Sitter nöjda

Omsättningshastighet, %

VårenFond 1997 1996Trygghetsfonden Ekorren 0 12Folksam USA 0 2Wasa Miljö 0 3SEB Fastighet 3 13Sparb Tyskland 4 20Sparb Bospar 4 nySparb Kapitalinvest 8 15Sparb Småbolag 8 16Sparb Östeuropa 8 nyLänsförsäkr Japan 8 nyHandelsb Aktie 10 20Handelsb Chans/Risk 10 30Handelsb Index 10 10Handelsb Latinamerika 10 50Handelsb Radiohjälp 10 80Föreningsb Allemans 2 12 34Nordb Östeuropa 12 nySkandiab Allemans 13 50Sparb Allemans 3-4 14 24Sparb Sparinvest 14 18

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.