Tigrarnas byggboom bäddar för baksmälla

Den rekordsnabba asiatiska tillväxten skaparspekulationsbubblor på fastighetsmarknaden.

Skylten Att hyra hänger på allt fler nybyggda kontorshus i desnabbväxande mångmiljonstäderna Kuala Lumpur och Bangkok. IBangkok står ca 120.000, ofta nybyggda bostadsrättslägenhetertomma. Kontorshusen gapar också tomma. I vissa områden liggervakansgraden på uppemot 70 procent. Likadant är det meddetaljhandeln där drygt 20 procent av Bangkoks affärsytor ärouthyrda. Hotellen i en av världens största turiststäder har enbeläggningsgrad på ca 60 procent.

Den växande fastighetskrisen har bidragit starkt till denbankkris av nästan svenska mått som Thailand nu genomlider. Enrad av landets största banker har blivit sittande medsnabbväxande portföljer med dåliga lån. Vid årsskiftet antasvolymen osäkra fordringar där låntagaren inte klarar räntor ochamorteringar ha nått ca 500 miljarder bath (ca 150 miljarderkronor) vilket motsvarar ca tio procent (!) av hela lånestocken.Föga förvånande har Bangkokbörsens index fallit som en sten ochregeringen har tvingats till olika nödinsatser för att räddabankerna. I bankkrisens spår avslöjas också mut- ochfinansskandaler och bristen på kontroll och tillsyn blir tydlig.Rykten om en devalvering har kommit och gått. Just nu tycks denrisken överstånden men osvuret är bäst. Samtidigt har ekonomin iövrigt drabbats av också andra problem. Exporten har tappat fartoch tillväxten för 1997 väntas bara bli drygt fem procent.

I Malaysia kan regimen fortfarande glädja sig åt en ekonomisktillväxt på ca åtta procent men också här hotarfastighetsbubblan. Samtidigt som regimen gärna skryter med sinasenaste rekordbyggen tvingas den nu varna för överutbud ochrisken för fallande priser.

Kuala Lumpur har sedan något år tillbaka världens högsta byggnad,Petronas Towers med 88 våningar, och regimen planerar redan förnästa rekordboksbygge: världens längsta, 2.400 meter, kontorshus.Det kan bli dyra byggen. Fastighetsmarknaden har de senaste årenformligen exploderat i Kuala Lumpur liksom i andra asiatiskastorstäder. I Kuala Lumpur steg fastighetspriserna förra åretmed 23 procent medan BNP steg med 8,2 procent. Den snabbatillväxten lockade fram ytterligare nybyggen och från slutet av1996 till slutet av 1998 kommer, om alla byggplaner blir av,såväl kontors- som butiksytorna i KL att mer än fördubblas.Samtidigt pågår planeringen av den nya administrativahuvudstaden Putrajaya 25 kilometer söder om KL som skall hysasjuttiofem tusen statliga tjänstemän i verk och myndigheter ochca sextiotusen privatanställda. Bygget skall stå klart till år2005, men inflyttningen börjar redan nästa år.

Det är alltså inte så konstigt att finansministeriet nu tvingasofficiellt varna för att marknaden kan bli övermättad och attbyggherrarna riskerar stå utan köpare. Tanken är att det skallfå en del byggare att avstå från att sätta spaden i marken elleri vart fall att skjuta upp byggstarten.

Det är inte bara Bangkok och Kuala Lumpur som riskerar attförbygga sig. De senaste årens rekordtillväxt i ekonomin hargjort att många andra asiatiska mångmiljonstäder riskerar mereller mindre svåra fastighetskriser.

Hongkongs fastighetsboom är inne på slutvarvet och i år ellerunder nästa år väntas marknaden komma i balans – om allt blirvid det gamla. Men det som styr utbud och därmed priset påfastigheter i den snart forna kolonin är tillgången på byggbarmark och den regleras hårt av myndigheterna. Det blir alltså denya, till namnet, kommunistiska herrarna, som får styra prisernapå en av världens mest uppumpade fastighetsmarknader. Det blirtill att bekänna färg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.