Laddar

Två flaggor i Acuvis företrädesemission

Industriteknikbolaget Acuvi genomför två emissioner som kan tillföra bolaget 50 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor, däribland en för tveksamma incitament.
Två flaggor i Acuvis företrädesemission - acuvi
Acuvi vill ta in totalt 50 Mkr fördelat på två emissioner. Afv hissar tre flaggor.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det att emissionskostnaderna inte angivits. Detta var inte korrekt och flaggan om bristfällig information har således återkallats.

Acuvi har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier, samt en riktad emission, som gemensamt kan tillföra bolaget 50,1 Mkr före emissionskostnader. Villkoren för båda emissionen kommer vara samma och företrädesemissionen kan tillföra bolaget 27,8 Mkr, medan den riktade kan tillföra bolaget 22,3 Mkr.

Pengarna ska primärt gå till löpande kostnader, samt marknadsföring och försäljning.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionerna.

Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Afv:s samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt eller brist på sunda incitament.

Acuvi planerar att genomföra en riktad emission på 22,3 Mkr till tyska investeringsbolaget ShapeQ till samma villkor som i företrädesemissionen. ShapeQ garanterar även 81% av företrädesemissionen.

I praktiken innebär det att ShapeQ åtar sig att investera 45 Mkr av de totalt 50 Mkr som bolaget vill ta in genom emissionerna.

Teckningskursen ska i båda emissionerna vara 13 kr per aktie, en synnerligen låg rabatt (se flaggan nedan). Den låga rabatten minskar incitamenten för befintliga ägare att teckna i företrädesemissionen, vilket ökar sannolikheten för att ShapeQ tilldelas de aktier som de åtagit sig att garantera i företrädesemissionen.

Strukturen på emissionerna ger bilden av att Acuvi sätter ShapeQ i främsta rummet medan övriga ägare får åka med i baksätet.

VD Olof Stranding kommenterar:

“Vi valde att genomföra en kombinerad företrädesemission med en riktad emission för att ge samtliga aktieägare möjligheten att delta på samma villkor som ShapeQ och vi valde att hålla rabatten låg för att undvika större utspädning för befintliga aktieägare. Notera att ShapeQ önskade investera betydligt mer än vad de nu fick möjlighet att göra. Efter noga övervägande valde vi därför att endast rikta 22 MSEK till ShapeQ och sedan låta de få det som blir över från företrädesemissionen”.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Rabatten var redan i utgångsläget synnerligen låg: 5% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Under gårdagen handlades aktien ner under teckningskurs och bytte då händer för 12,96 kr, vilket renderar en flagga.

VD Olof Stranding kommenterar:

“Under större delen av dagen när vi kommunicerade emissionerna handlades aktien över den bestämda kursen på 13 kr. Vi har medvetet valt att hålla en låg rabatt för att bibehålla värdet i bolaget och värna om våra nuvarande aktieägare. Vi är också väldigt nöjda att vi lyckas säkerställa kapital, i en osäker marknad, utan att betala för något garantikonsortium. Vi noterar även att i skrivande stund handlas aktien en bit över 13 kr igen.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.