Laddar

Förvaltarens försvarsfavoriter: ”Satsar på europeiska spelare”

Med nära 20% försvarsbolag i portföljen, som Saab, Rheinmetall, Thales och Leonardo, vinner Tellus-förvaltaren slaget om index och är upp 20% i år. "Det börjar bli en mjukare inställning till sektorn", säger Anders Bruzelius, som satsar på försvar, finans och fetma.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto
Förvaltarens försvarsfavoriter: ”Satsar på europeiska spelare” - Försvarscollage3
Tellus-förvaltaren Anders Bruzelius. Foto: Tellus / Thales / Saab

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 började Anders Bruzelius rusta upp Tellus Midas-fonden.

Sedan dess är portföljen upp nära 40% och innehåller försvarsbolag från hela Europa.

“Vi började med Saab eftersom det är ett bolag vi tittat på innan. Tidigare hade de problem med att få upp marginalerna och vi såg ingen större potential för tillväxt, men efter den brutala invasionen har det ju blivit en helt annan syn på sektorn som helhet, även från politikerna”, säger Tellus-förvaltaren.

TELLUS MIDAS

Förvaltare: Anders Bruzelius och Bo Pettersson
Förvaltat kapital: 330 miljoner kronor
Utveckling: I år 20%, 1 år 33%, 5 år 123%, sedan start 2007 285%.
10 största innehaven: Rheinmetall, Novo Nordisk, Saab, SEB, Société Générale, Nvidia, Leonardo, Handelsbanken, Boliden, Sap

“Det finns fortfarande de som tycker att man inte ska investera i sektorn, men jag tycker att det är ett sätt att försvara sin demokrati.”

Nästa bolag att mönstra på i fonden blev tyska Rheinmetall, som idag är Midas största innehav.

AMMUNITIONSFABRIK I UKRAINA

Rheinmetall är en stor vapentillverkare och kända för sina artilleripjäser och tanks. De är Europas största tillverkare av ammunition och aviserade nyligen ett joint venture med Ukraina för att bygga en ammunitionsfabrik i landet.

“De har också en del exponering mot bilindustrin, men den krymper i takt med att försvarsdelen växer. Eftersom de är stora producenter av vapen och ammunition så gynnas Rheinmetall kanske mest av det som händer i Ukraina. Tyskland är ju också Europas största ekonomi och ska rusta upp ordentligt.”

Rheinmetall Lynx.

Anders Bruzelius ser en stark tillväxt för hela sektorn, då Europas försvarsutgifter ska upp till 2% av BNP, i Sverige upp mot 2,5%. I Polen och de baltiska länderna över 3% på grund av närheten till Ryssland.

TILLVÄXT RUNT 10%

Försäljningstillväxten i sektorn väntas enligt Bruzelius ligga runt 10% i år och nästa år, efter det runt 5-10% ett antal år.

“Utmaningen för industrin är att de egentligen bara har en typ av kund och det är en stat, vilket å andra sidan nog är tur.”

“Men det väcker också frågan hur mycket de får tjäna? Hur hög kan marginalen bli? Försvarsbolagen behöver mycket pengar för att investera, så en hel del av vinstmedlen kommer att återinvesteras och påverka marginalerna negativt i det korta perspektivet. Men eftersom staterna vill köpa mer så kan de tillåtas tjäna mer. Frågan är hur det blir när vi kommer in i en mer normal fas.”

HELIKOPTERTILLVERKARE

Efter Tysklandsvärvningen fortsatte Midasförvaltaren söderut till Italien, där han rekryterade försvarskoncernen Leonardo.

Leonardo Wildcat.

Bolaget har stor exponering mot flygindustrin och är en av världens största tillverkare av helikoptrar. De tillverkar också både militära och kommersiella flygplan.

”Det är ett spännande bolag och vi ville få lite mer riskspridning i försvarssektorn.”

Franska Thales har också anslutit till de allierade i portföljen. De är mest kända för sina teknologilösningar inom försvar, flyg- och rymdindustri.

Thales har bland annat installerat flygledningssystemet som styr det svenska luftrummet och flygplatserna. De tillverkar också en sonar enligt svenska marinens specifika krav och levererar taktisk kommunikationsinfrastruktur för svenska armén.

Thales är stora inom id-säkerhet och gör bland annat biometrilösningen till svenska pass.

“De har precis som Leonardo stor exponering mot flygindustrin, men är även stora inom cyber security.”

Thales gör biometriska pass och identitetslösningar till fler än 30 länder, däribland Sverige.

“SKULLE BEHÅLLIT HÄGGLUNDS”

Midas har också en liten post i norska Kongsberg Group och i brittiska BAE Systems.

”BAE har köpt lite svenska bolag och Hägglunds i Örnsköldsvik är ett fantastiskt lönsamt bolag, de kunde vi gärna ha behållit själva i Sverige.”

Saab är högst värderat av alla försvarsbolagen i portföljen.

”Saab, tillsammans med Rheinmetall, har också den bästa tillväxten och de justerade nyligen upp målen för en toplinetillväxt runt 20% för att falla ner mot 5-10% 2026. Rheinmetall räknar med 37% i år, sedan 20% 2026, samtidigt som marginalerna går upp, vilket ger ett snabbt fall i P/E-talen.”

Foto: Saab

Att bolagen har långa ordrar, garanterade av staterna, borgar för att prognoserna kommer att infrias, menar Bruzelius.

“Synen på försvar har ändrats, den har blivit mjukare och är inte längre nödvändigtvis ESG-negativ. Det gör att flödena fortsätter in i sektorn, vilket innebär att obligationsmarknaden också kommer att ändra synen på att låna ut pengar.”

Försvarssektorn väger 2,8% av europeiska index och de flesta fonder har hittills varit underviktade sektorn.

“Bara att komma upp i normalvikt gör att det blir ett inflöde.”

INGA KEMISKA VAPEN

Tellus Midas drar gränsen vid bolag som gör klusterbomber, kemiska vapen och kärnvapen.

“Det skulle vi aldrig investera i”, säger Bruzelius bestämt.

Midas-förvaltaren har medvetet valt att fokusera på europeiska försvarsbolag, även om han sneglat på amerikanska, som Lockheed Martin.

“De ser prisvärda ut, men för att maximera avkastningen har vi valt de europeiska spelarna, där intresset är klart mycket högre, särskilt efter att oroligheterna i Israel bröt ut. Europeiska länder gynnar i första hand europeiska företag och gärna de nationella.”

Foto: Christophe Ena / AP

TUNGA I BANK

Men portföljen består inte bara av tanks, pansarammunition och stridsflyg.

Bank och finans står för drygt 40%, med SEB, Société Générale, Handelsbanken, Banco Santander, Swedbank, Nordea, UniCredit, American Express och Danske Bank.

“Det som talar emot sektorn är ju att räntenettot bör komma ner och det är det viktigaste för de svenska bankerna. Kanske minst viktigt för SEB som är vår största exponering, då de är mer transaktionsorienterade.”

Med Handelsbanken får ni också exponering mot bokbranschen snart?

“(Skratt) Ja du får fråga vad de sysslar med på EFN… Jag vet inte vad jag ska säga faktiskt, de har verkligen svängt runt. Vi får se vart det tar vägen, Michael Green har ju inte suttit så länge.”

NOVO NÄST STÖRST

Förutom försvar och finans, finns också ett fokus på fetma, med Novo Nordisk som portföljens näst största innehav och konkurrenten Eli Lilly lite längre ner på listan.

”Vi gillar strukturella trender och obesity har ju tyvärr också blivit en strukturell trend.”

Att Tellus Fonder är en liten organisation gör att de lätt kan skifta mellan trenderna, säger Bruzelius.

”Vi har ett fint track record och möjligheten att gå 100% kontant, vilket skapar performance om man kan undvika de riktigt stora nedgångarna.”

Foto: Boliden

När Boliden hade bottenkänning i mars passade de på att plocka in gruvbolaget i fonden.

”2023 kunde nog inte gå mycket mer fel för bolaget och VD Mikael Staffas. Men sedan har kopparpriset gått upp, det brukar vara ett bra derivat, och vi har en positiv syn på konjunkturen. Boliden kommer att gynnas när det vänder och värderingen ser inte ansträngd ut om man tittar in i 2025.”

Techjätten Nvidia är fondens femte största innehav och Bruzelius är nöjd med gårdagens rapport för Q1, även om mycket vill ha mer.

“Omsättningen var ungefär 1,5 miljarder dollar bättre än förväntat, även om snittet har varit 1,9 de senaste tre kvartalen. Men ändå starkt, med en tillväxt på 262%.”

“Återigen groteska, eller fantastiska, marginaler. Det är ingen tvekan om att det är hur starkt som helst, mycket mer kan man inte förvänta sig och ute skiner solen.”

Försvarsbolagens utveckling sedan krigsutbrottet i Ukraina

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer