Tjänsteindustrin växlar ner

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin minskade i augusti.
Tjänstesektorn.
Foto: Gorm Kallestad
Tjänsteindexet sjönk till 64,7 i augusti. Föregående månads utfall var 69,1. Det var den åttonde månaden i rad som indexet är över 60-nivån och långt över dess historiska genomsnitt (55,8). En siffra över 50 indikerar expansion.

”Även om expansionen tappade fart i augusti är det fortfarande en övervikt av företag som uppvisar en ökad aktivitet samtidigt som affärsplanerna stiger inte minst nu när coronarestriktionerna gradvis dras tillbaka”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Index för leverantörernas insatsvarupriser är kvar på historiskt höga nivåer.

Sveriges sammanvägda inköpschefsindex minskade i augusti. Det sammanvägda indexet sjönk till 63,4 i augusti. Föregående månads utfall var 68,0.

”Det betyder att näringslivet fortsätter att expandera men inte i samma takt som tidigare. Det är framför allt i industrin som takten har dämpats medan den snarare har stärkts i tjänstesektorn under de senaste tre månaderna”, säger Jörgen Kennemar.

Sverige augusti, 2021 juli, 2021
Inköpschefsindex för tjänstesektorn 64,7 69,1
Inköpschefsindex sammanvägt 63,4 68,0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco