Tobii gör mindre förlust än väntat

Eyetrackingbolaget Tobii redovisar en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Bolaget rapporterar samtidigt en minskad förlust.
Henrik Eskilsson, vd Tobii.
Henrik Eskilsson, VD Tobii.
”Tobiis affär fortsatte i grunden att utvecklas väl under årets första kvartal och vi levererade ett rörelseresultat som förbättrades avsevärt mot föregående år. I kvartalet var utvecklingen särskilt positiv inom Tobii Dynavox, som valutajusterat ökade omsättningen 8 procent och kraftigt förbättrade rörelsemarginalen till 15 procent, vilket är i nivå med det långsiktiga mål som affärsområdet har arbetat mot. På vissa marknader, framför allt Kina och Japan, påverkades koncernens försäljning kraftigt negativt av covid-19”, konstaterar vd Henrik Eskilsson.

Omsättningen steg 4,7 procent till 379,6 miljoner kronor (362,7). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 380 vilket var i linje med Tobiis preliminära siffra. Justerat för valutaeffekter var intäkterna oförändrade.

Rörelseresultatet blev -22,6 miljoner kronor (-38,3). Tobii Dynavox bidrog med 36 miljoner (17), Tobii Pro med 1 miljon (23) och investeringarna i Tobii Tech påverkade rörelseresultatet med -61 miljoner (-80).

Resultatet efter skatt blev -15,9 miljoner kronor (-32,6), analytikerkonsensus -51.

Resultat per aktie hamnade på -0,17 kronor (-0,33).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -8,8 miljoner kronor (-31,2).

Om framtiden säger Tobii-chefen följande:

”Även om det första kvartalet utvecklades väl så förväntar vi oss en markant negativ påverkan på försäljningen i andra kvartalet. Besparingsåtgärderna är nödvändiga, både för att hantera lägre intäkter på kort sikt och för att kunna nå lönsamhet i Tobii Tech i linje med tidigare ambitioner.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.