Trendiga tomater och lila morötter

Nu har trenden med superfood letat sig in i våra rabatter. Årets trädgårdstrender toppas av retroväxter, självhushållning och hängande trädgårdar.

Söndag förmiddag. Trottoaren upp till Zetas trädgårdsbutik kantas av snö och is. Handtaget i entrédörren är kallt men inomhus är det varmt. Eller så är det citron- och olivträden som gör att det känns varmare.

– Den här exotiska medelhavskänslan håller i sig i år, säger Rikard Skoglund, vd för den väletablerade trädgårdsaffären.

Egentligen tycker han inte om att prata om trender utan förklarar att de har en övertygelse med sin verksamhet som de vill förmedla till sina kunder:

– Vi värnar om det gamla trädgårdsmästeriet. De krukor, den inredning och de lukter som fanns i trädgården förr, när vi var små, vill vi förmedla. Och förr åt man till exempel sina egna grönsaker som odlats fram på ett ekologiskt vis.

Precis den inställningen är, och förblir, väldigt trendig. Det spelar ingen roll om du odlar på balkongen eller i trädgården. Intresset för att odla grönsaker är starkare än på många år. Även blommorna får gärna vara ätbara såsom solros och krasse.

Trots alla bilder på vackra blommor i våra inredningsmagasin är det mesta av årets nyheter grönsaker. På topplistorna över mest sålda fröpåsar finns tomater i topp, det gäller även på andra sidan Atlanten där tomat är den mest odlade grönsaken i hela USA. Men många av de grönsakssorter som lanseras i år är egentligen inte nya. Nyheten är snarare ett nytt ekologiskt frö till samma grönsak och utbudet av ekologiska fröer ökar, enligt tidningen Hemträdgården. Den generella ekotrenden hänger även ihop med en övergripande hälsotrend i samhället. Grönsakerna vi odlar får gärna innehålla någon extra smak, ha en ovanlig färg och innehålla något extra nyttigt näringsämne. Ett exempel på årets nyheter är en lila-svart tomat vid namn ”Indigo Rose” med antocyanin i skalet, en typ av antioxidant som bland annat finns i blåbär.

– Vi märker att folk är ganska nyfikna på extra nyttiga växter som innehåller mycket vitaminer och antioxidanter, säger Rikard Skoglund.

När det gäller utemiljö i trädgården är en trend att blommor och växter åker upp; de hänger i amplar, står på bord eller i hyllor. I inredningen figurerar en hel del terrakottakrukor och odlingsbänkar. Att ha växter på flera nivåer och på nya sätt syns också i ett tilltagande intresse för vertikal odling. Olika varianter av växtväggar har länge varit populära bland företag men på senare år har även flera kommuner satsat på hängande trädgårdar. Från offentliga miljöer har vertikal odling letat sig vidare in i våra hem, etablerat sig på husväggar, balkonger och kök.

De är inte nödvändigtvis stora trädgårdsland utan det finns också exempel på mindre varianter i form av staplingsbara krukor.

Samtidigt som kryddträdgårdar flyttar in på köksväggar finns en motsatt trend där vardagsrum och kök flyttar ut. I möbelaffärer och magasin blir gränsen mellan vad som är ute- och innemöbler aningen diffus. Eller som Ikea uttrycker det: ”Ta med inomhuskänslan ut.”

– Man tar också med sig naturen in. Det har åter blivit populärt med gröna bladväxter som olika bräken (ormbunkar) och prydnadssparris, att ta med sig det vilda in, säger Rikard Skoglund.

När det gäller trädgårdar finns det å ena sidan de upplysta odlarna som försöker sig på väggträdgårdar hemma, å andra sidan de som efterfrågar mer lättskötta trädgårdar och växter. I det senare fallet stoltserar den omåttligt populära kaktusen som ett lysande exempel.

Inom trädgård, precis som mode, finns det flera trender som florerar samtidigt. En av årets stora trädgårdstrender går under den poetiska vinjetten ”Sagosommar” med blomsorter som hortensia, begonia, azalea och pelargon – som bibehåller sin återerövrade plats i det svenska folkhemmet. En annan retroväxt som också för tanken till våra mormödrar, och som kommer starkt i år, är toffelblomman.

– Det är en rolig växt som sticker ut, säger Erika Wallin på Blomsterfrämjandet, som har identifierat årets trädgårds­trender tillsammans med Elmia Garden. Trots att vi lever i Norden finns en annan tydlig tendens som de har ringat in: ”Välkommen till Tropikerna.” I denna trend lyser blommorna i starka, glada färger medan krukor och krogar har material av naturlig touch. Det är en känsla av värme och filosofi som passar Rikard Skoglund perfekt:

– Det är alltid växterna som ska stå för skådespelet.

Varg-persika

Tomaten är en växt i potatissläktet. Tomaten kommer från Peru och nådde Norden på 1600-talet men emottogs då med stor skepsis.

Tomaten placerades 1753 i släktet skattor (Solanum) av Linné. Arten kallades Solanum lycopersicum L. (Lyco betyder varg och persicum persika).

För smakens skull ska tomater aldrig förvaras kallare än 14 grader.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF