Tricket som kan ge klirr i kassan vid bostadsaffären

Bostadsmarknaden är glödhet och priserna har gått stadigt uppåt under pandemin. Med rekordhöga kvadratmeterpriser kan felaktiga uppgifter kring bostadsyta antingen ge en trevlig överraskning eller sur eftersmak.
bostadsyta, bostadsmarknaden
Foto: Fredrik Sandberg / TT , Hasse Holmberg/TT

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik låg snittpriserna för bostadsrätter i Stockholms innerstad på 105 499 kr per kvadratmeter för augusti månad. Enligt SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, är det inte ovanligt att de uppgifter som föreningar har kring bostadsyta inte stämmer. De kan vara gamla, dåligt uppdaterade eller genomförda på ett felaktigt sätt.

Stefan Lindberg SBC
Stefan Lindberg är bolagsjurist på SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

”Föreningars information kring bostadsyta kommer ofta från den ekonomiska planen från när bostadsrättsföreningen bildades. Det kan vara baserat på när en annan mätnorm gällde. Lägenheten har ju varken vuxit eller krympt sedan dess. Vad som räknas med i boytan kan ha däremot ha ändrats”, säger Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC.

Stor effekt på priset

Han rekommenderar både köpare och säljare att anlita en mätfirma innan affären går igenom. Om boytan visar sig skilja sig från det tidigare uppmätta kan det ge stor effekt på priset. Detta även om det ofta bara handlar om några få kvadratmeter.

”Vi får ofta frågor gällande både hur bostadsyta mäts samt hur man går till väga om man köpt en felaktigt mätt bostad. Det är möjligt att kräva ersättning av säljaren men det kan tyvärr vara svårt att få rätt. Köparen har undersökningsplikt innan affären går igenom”, säger han och fortsätter:

“I sista instans är det domstolen som avgör och en samlad bedömning görs av vad som förekommit i det enskilda fallet, exempelvis uppgifter i samband med köpet och storleken på boytans avvikelse.”

“På var och ens samvete”

Stefan Lindberg förklarar att man dock inte kan räkna med att en domstol räknar linjärt, alltså multiplicerar den uteblivna boytan med kvadratmeterpriset. Han tar ett exempel med en tvåa på 50 kvadratmeter som går på 100 000 kronor per kvadrat. Lägenheten ligger högst upp i ett bostadshus, med kungsbalkong, kakelugn och på en attraktivt adress. Om bostaden i efterhand visar sig vara 48 kvadratmeter kan domstolen resonera som så att man köper ett objekt där många olika faktorer spelar in, och inte ett antal kvadratmeter. Det är därmed inte säkert att domstolen anser att de två uteblivna kvadratmeterna är värda 200 000 kronor, utan att lägenheten, med sina attraktiva attribut, hade varit värd 5 miljoner även om den hade annonserats som en tvåa på 48 kvadratmeter.

Hur vanligt är det att ytan inte stämmer?

”Vi på SBC för ingen statistik på det, men det är inte ovanligt med tvister mellan köpare och säljare kring just bostadsytan. Ofta står det i mäklarkontrakten att köparen uppmanas att mäta lägenheten. En del gör mätningar innan köpet men oftast sker det efteråt. Det kan dock vara svårt att kräva tillbaka pengar i efterhand eftersom man har uppmanats att mäta innan.”

Om man som lägenhetsinnehavare mäter sin bostad inför försäljning och bostadsytan visar sig vara mindre än vad man trodde, är man skyldig att informera om det eller kan man hoppas att köparen inte mäter?

”Som säljare har man upplysningsplikt om allt ”av betydelse” om lägenheten. Men vad man som säljare gör med informationen från en mätning som inte ger de siffror man hoppades på, det får vara på var och ens samvete. Skulle det framkomma att man har dolt information kan man dock bli ersättningsskyldig.”

Det kan gå fort i budgivning, hur lång tid tar en mätning?

”Det går väldigt fort och finns många mätfirmor att anlita. Självklart beror det på bostadens storlek, men en etta på 30 kvadrat går på runt 10 minuter att mäta.”

Hur mycket kostar det att anlita en mätfirma?

”Återigen beror det på objektets storlek och kan variera mellan olika aktörer. Men om vi utgår från ettan på 30 kvadratmeter skulle jag säga att det går på ett par tusenlappar.”

Så mäter du din bostadsyta

  1. Alla ytor inne i lägenheten räknas i regel in i boarean. Element eller utskjutande fönsterbänkar/karmar påverkar inte mätningen utan golvet under skall ingå i arean. Kakelugn eller öppen spis räknas också in i ytan.
  2. Om lägenheten har innerväggar, schakt, pelare eller liknande som är tjockare än 30 cm räknar man vid mätningen 15 cm in i väggen från varje avgränsande rum.
  3. Vid snedtak ska takhöjden vara minst 1,90 meter på ett utrymme av minst 60 cm bredd för att räknas som boarea. Man mäter alltså hela den golvyta där rumshöjden är minst 1,90 meter.

Källa: SBC

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.