Urstarkt 2019 för portföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Fjolåret blev ännu ett riktigt bra år för Avkastningsportföljen som steg med 55 procent.

Modellportföljen kan lägga ett starkt 2019 till handlingarna, +55,0 procent, jämfört med +34,6 procent för OMXGI-index.

Vid årsskiftet var portföljen upp nästan 80 procent sedan starten drygt två år tidigare (15 december 2017). Börsen avkastade under samma period drygt 28 procent.

Inledningen på 2020 har hittills varit svag för portföljen, +0,2 procent, mot börsens +1,4 procent.

Bland nytillskotten i början av december, Byggmax respektive Gunnebo, har den förstnämnda hittills avkastat bäst – upp 12,9 procent på bara drygt en månad. Aktien har på kort tid köprekommenderats av såväl tidningen Börsveckan som SEB.

I Alimak aviserades på onsdagen att vd Tormod Gunleiksrud, 60 år i år, lämnar vd-posten under 2020. Huvudägaren Latour brukar vara duktiga på att hitta bra vd:ar som ”kör sina bolag”, ofta med ett stort eget ägande i bolaget, så vi är inte oroliga över vd-bytet.

Trion STG, Altia och Attendo har alla utvecklats starkt på slutet utan några större nyheter. Vi kan bara konstatera att lågt värderade ocykliska kassaflöden inom tobak, alkohol och äldrevård tycks finna köpare i ett läge där konjunkturutsikterna är grumliga.

Recipharms bud på brittiska Consort Medical ser ut att kunna bli en utdragen historia. Bara drygt 24 procent av aktiekapitalet accepterade Recipharms bud när den initiala acceptperioden löpte ut i början av januari. Denna har nu förlängts till den 23 januari, men nu rapporteras att en större ägare med över 3 procenta av aktierna motsätter sig budet. Dessutom handlas Consort-aktien över budkursen, vilket signalerar förväntningar om höjt bud eller en budstrid. Risken är att budcirkusen håller tillbaka Recipharm-aktien på kort sikt, men det förändrar inte vår bild av ett bolag som utvecklas åt rätt håll.

Mekonomen har tuffat på uppåt under hösten efter den övertygande niomånadersrapporten. När bolaget nu möter enkla jämförelsetal under fjärde kvartalet är det upplagt för ännu en positiv rapportreaktion och förhoppningsvis en aktiekurs som letar sig över 100-kronorsnivån.

Tyngt portföljen på slutet har däremot båda portföljens kursdubblare gjort.

I fallet Allgon, som steg med nära 120 procent i fjol och med över 60 procent på bara ett par månader i slutet av året, är det inte överraskande med en viss rekyl. Det långsiktiga caset med ett fortsatt lågvärderat tillväxtbolag är alltjämt intakt.

Betydligt mer osäkert är läget i Moberg Pharma efter resultaten från den amerikanska fas 3-studien kring bolaget nagelsvampspreparat MOB-015 som fick aktien att rasa i mitten av december.

Studieresultatet var motstridigt då MOB-015 gav en mycket bra mykologisk läkning (botad svampinfektion), men en betydligt svagare klinisk läkning (återställt utseende på nageln). Bolaget ska återkomma med mer information efter att ha synat resultaten mer i detalj. Samtidigt pågår den europeiska fas 3-studien där resultat väntas senare i år.

Innan studien var Moberg Pharma en högriskaktie där vi såg en attraktiv risk/reward. Nu är läget betydligt mer osäkert eftersom bolagets tidigare prognoser kring försäljningspotentialen för MOB-015 lär visa sig för optimistiska. Samtidigt var studien inte ett totalt misslyckande som sänker värdet till noll.

Noterbart är exempelvis finanschefen Mark Beveridges agerande. Han sålde drygt 7 000 aktier på knappa 22 kronor efter att studieresultaten presenterats, men köpte sedan nära 17 000 aktier på knappt 16 kronor. Tidigare vd:n Peter Wolpert, numera styrelseordförande, har dessutom valt att behålla sina aktier, värda drygt 7 miljoner i dag.

Totalt sett har Avkastningsportföljens investering i Moberg Pharma varit en riktigt bra affär, givet att den stora posten köptes på 31,70 kronor våren 2018. Bara fjolårets engångsutdelning om 46,50 kronor säkrade en god avkastning. En viss minskning av exponeringen mot aktien innan fas 3-studien redovisades i kombination med kursfallet har tagit ned portföljvikten till blott 1,4 procent.

I dag är det svårt att ha någon klar conviction i aktien. Då positionen är så liten väljer vi att ligga kvar, dock med vetskapen att positionen kan bli helt värdelös, men också att en lyckad europeisk studie/mer information kring den amerikanska studien kan förbättra utsikterna för MOB-015.

Året för Avkastningsportföljen inleds alltså med en oförändrad portfölj som såg ut så här på onsdagen vid lunchtid:

Avkport_intra_15jan.PNG 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets